2023-07-04 926 瀏覽
《海街丼 - 九龍灣》唔講唔知,原來九龍灣E-MAX都有呢間人氣既日式丼飯店,之前行過東港城成日都見好多人排隊🤔所以一直都未試得到🤭今次過左去E-MAX呢邊,竟然見到有海街丼仲要唔算多人,所以當日晚飯就決定食丼飯啦😎我同朋友每人都選擇左一款丼,仲有湯同埋前菜跟埋架💁🏻‍♀️A4黑毛和牛丼 $180朋友一向都鍾意食牛,所以見到有和牛丼我都知道佢一定會揀㗎喇,成個set既presentation 都好精緻,牛肉既份量都唔少,面頭仲放左一啲炸牛蒡添,黑毛和牛入口軟滑,油脂分布平均,點少少wasabi可以幫助減輕油膩感💁🏻‍♀️醬汁吞拿魚丼 $190而我就揀咗餐廳推介嘅醬汁吞拿魚丼,呢一款丼飯相對嚟講較濃味,入面有醬油漬過嘅吞拿魚赤身、三文魚子同埋吞拿魚蓉,整體嚟講食材都比較多,食晒啲飯都未食得晒啲餸😂真材實料呀,我個人覺得佢個醬油漬吞拿魚赤身有啲太辣,不過的確幾惹味,同埋佢經過處理後完全食唔到嗰陣赤身獨有既血腥味☺️而佢個三文魚子鹹香味十足,送飯食一流👍🏻餐廳另外有提供到壽司醋啫喱比我mix落啲飯度食,可以中和個油膩感之餘仲更加帶出到魚生既鮮味,呢個配搭確實係有驚喜整體嚟講,佢呢度嘅丼飯價錢唔算特
《海街丼 - 九龍灣》
我同朋友每人都選擇左一款丼,仲有湯同埋前菜跟埋架

💁🏻‍♀️A4黑毛和牛丼 $180

💁🏻‍♀️醬汁吞拿魚丼 $190

整體嚟講,佢呢度嘅丼飯價錢唔算特別平,不過食得出食材好新鮮同埋有用心配搭過,如果唔使排隊的話,我都應該會再黎試下其他丼飯同菜式😉
2023-07-03