2017-10-15
元朗形點一期1樓1023號舖開了一間很出名嘅拉麵館名叫「金田家」, 今日無煮飯, 放工後去食。如果唔係住附近嘅朋友, 其實都好方便, 乘西鐵到元朗站Exit K 出口, 步行數分鐘即可。 原來「金田家」多年來被Tabelog評定為「最佳福岡拉麵店」的第一名。地方乾淨舒服,掛著別緻嘅燈飾, 以淺木色為主色, 用了淺木色的餐桌, 十分natural ! 高當次嘅拉麵專門店, 可以讓客人選擇適合嘅配料, 小食、甜品、和麵嘅硬度等等。店員話普通硬度嘅拉麵最多人叫, 因為拉麵不但富有彈性還有十足嘅煙韌度,適合各人享用。 《柚子辛口拉麵 $98》用了豚肉湯底, 湯底非常濃郁,好creamy, 內裏散發濃郁嘅清甜柚子味, 再配上少少辛辣味, 加上爽口嘅木耳、蔥花 、紫菜和京蔥等,非常惹味。以平民嘅價錢, 叫了一碗高質素嘅《黑松露拉麵 $108》, 上枱時, 我已經聞到獨特而濃郁的黑松露香氣, 我就是喜歡這黑松露的味道, 還未食就已經知道這碗麵非常有質素。奶白色嘅豬骨湯底加上黑松露, 對我來説足最好的配搭,再加上肉質嫩滑嘅黑豚肉, 入口鬆化, 真係高水凖。我哋大家都叫了追加《日式溏心蛋 $14
以平民嘅價錢, 叫了一碗高質素嘅
我哋大家都叫了追加《日式溏心蛋 $14》,因為我見到隔離嗰客人嘅糖心蛋整得好靚。 廚師掌握整溏心蛋嘅時間啱啱好,可以做到半熟糖心, 有軟滑滑嘅蛋白包住半熟嘅蛋黃,外表已經非常吸引, 食落仲有香濃蛋味,一咬落去真係大滿足呀!
有兩種口味嘅《男爵薯餅 $38》,有牛肉和紫薯粟子兩種口味,炸得外脆內軟, 多數男生喜愛牛肉味,女生喜愛甜味, 唔使爭啦!
總結, 食物相當有質素, 價錢合理,
環境舒適, 等候時間不久, 服務仲好好㖭, 可以再試!