2019-02-08
年初二晚兩夫妻出外度新歲,打算到銅鑼灣看煙花,但整個銅鑼灣滿街係人,想搵個地方食飯都極困難,最後行到渣甸街見到文輝,晚飯時間入面只有三個客人,本覺得奇怪但無選擇下唯有入內一試,點知......新年流流換來一肚氣先講食物,我地兩人叫左一墨丸河及一碟沙爹牛腩撈麵再加一碟腐乳通菜,碗墨丸河一點味道都無,墨丸係大粒,但除左大又係無味,成碗粉都係淡如水;沙爹牛腩撈麵我只係食左三四啖便放棄,油麵底及沙爹汁係尚可的,但牛腩韌得不能咬開,食三四啖放棄(有心理影響,原因在下面);唯一可取一點係碟通菜.....再講服務,新年流流,入到去個個員工都好似黑面神咁,算!食物唔好食,可以話口味問題,算!反正都係諗住求其食碗野頂下肚,但啲員工嘅態度簡直離哂大譜,我叫沙爹牛腩撈麵唔記得走青走芫茜,係自己問題,碟麵黎到我只係細細聲同老婆講話:「唔記得走青添」,點知個阿叔大大聲串我:「挑!係你自己唔一早講啫。」聽完當堂著哂火,心諗都無叫你換講咁多做乜;果時已經都食唔落,但求求其等老婆食完就走。跟住後來我坐個位冷氣滴水,我同另一個阿叔講聲話上面滴水,佢竟然話:「係咁架啦,唔鍾意去第二度囉。」埋單個收銀仲睥左我幾眼,好似話我
再講服務,新年流流,入到去個個員工都好似黑面神咁,算!食物唔好食,可以話口味問題,算!反正都係諗住求其食碗野頂下肚,但啲員工嘅態度簡直離哂大譜,我叫沙爹牛腩撈麵唔記得走青走芫茜,係自己問題,碟麵黎到我只係細細聲同老婆講話:「唔記得走青添」,點知個阿叔大大聲串我:「挑!係你自己唔一早講啫。」聽完當堂著哂火,心諗都無叫你換講咁多做乜;果時已經都食唔落,但求求其等老婆食完就走。跟住後來我坐個位冷氣滴水,我同另一個阿叔講聲話上面滴水,佢竟然話:「係咁架啦,唔鍾意去第二度囉。」埋單個收銀仲睥左我幾眼,好似話我想攪事咁。
過年喺銅鑼灣嘅食店得小貓三四隻,果然不無道理....遇著間咁嘅店,只能算自己唔好彩,不過呢間野,永無下次!!!