2024-06-30 471 瀏覽
位於油麻地彌敦道的「九鼎記粉麵世家」,顧名思義係一間主打潮式粉麵的餐廳。店內燈光明亮,感覺乾淨衛生餐牌上供應各式各樣的粉麵,主打原汁牛腩、崩沙牛腩及爽口牛沙瓜等等。崩沙腩麵只需55蚊,性價比高招牌八寶米線米線軟腍滑溜、吸收晒牛腩汁嘅精華👍🏻招牌八寶包括有:鮮甜墨丸、香菇貢丸、手打牛丸、胡椒豬肚丸、汕頭魚餃、金錢牛肚、原汁牛腩及牛筋。四款丸都爽口彈牙,各有特色。牛筋炆煮得好軟腍,富有彈性!半肥瘦嘅牛腩,肉質鬆軟,牛肉味好濃郁呢魚皇魚麵魚麵轉咗河粉,滑溜有彈性,仲好吸湯,正啊!配料有潮州魚蛋、黃金片頭、汕頭魚餃、爽口魚片。魚蛋同魚片都係以新鮮魚漿製作而成,口感彈牙,滿有魚鮮味鮮蝦雲吞淨食有7粒雲吞,皮薄餡靚,內餡係鮮蝦豬肉👍🏻湯底都幾清甜熱奶茶及凍奶茶入口順滑,紅茶及淡奶比例恰當剛好,奶茶拍得住茶餐廳水準

招牌八寶米線

魚皇魚麵

鮮蝦雲吞

淨食有7粒雲吞,皮薄餡靚,內餡係鮮蝦豬肉👍🏻湯底都幾清甜

熱奶茶及凍奶茶

入口順滑,紅茶及淡奶比例恰當剛好,奶茶拍得住茶餐廳水準