2010-01-29 93 瀏覽
九龍餐室, 呢個名字, 總會令人聯想起鄭伊健的一套"江湖"戲, 名叫九龍冰室. 然而, 此九龍餐室, 名字只是巧合, 根本同那一套電影扯不上關係. 是日, 來到黃金看電腦, 首先任務見食飯. 我聽齋妹介紹, 由她帶路, 到來呢間名字帶少少江湖味既茶餐廳, 食late lunch.點解齋妹會拉我黎呢, 全因這裡的Menu上有素食既selection. 她簡單地, 叫下一個忌廉野菌焗飯, 而我係Menu中發現, 他們的焗飯好像是招牌貨, 咁我都黎一個意式茄蓉焗豬軟骨飯.焗飯一向都係需時, 邊等, 邊看著鄰檯的墨西哥包, 廚房捧出一盆盆熱辣辣的蛋撻. 只可惜我們已經叫下lunch飯兩個. 不然, 食下撻仔, 包仔, 可能更加開心.兩個焗飯一齊到, 說香味, 始終是剛焗好, 當然非常之香. 忌廉野菌, 帶有少許芝士, 更加香口, 只不過飯底只是白飯底(我的一樣), 若是炒底既焗飯, 可以更加美味. 意式茄蓉焗豬軟骨飯, 沒有汁的焗飯, 全因為以茄蓉代替了茄汁. 因為有鮮茄蓉, 所以個飯都唔會幾乾. 豬軟骨, 因為是焗的關係, 平時食豬軟骨拉麵時, 淋淋的豬軟骨, 變成爽趣的豬軟骨. 味道是不錯

意式茄蓉焗豬軟骨飯, 沒有汁的焗飯, 全因為以茄蓉代替了茄汁. 因為有鮮茄蓉, 所以個飯都唔會幾乾. 豬軟骨, 因為是焗的關係, 平時食豬軟骨拉麵時, 淋淋的豬軟骨, 變成爽趣的豬軟骨. 味道是不錯的, 但唔慣咬落 Sok Sok 聲既軟骨.

地方又係少少復刻feel, 而且檯子排得比較密. 坐地普通舒服. 4:30食個咁heavy 既lunch....8點要回家食飯, 感覺有點guilty...