2016-05-31 420 瀏覽
今日去做瑜伽之前,近近地喺附近搵嘢食,朋友話你間巴蜀燒佢想試左好耐,未夠七點我哋就入咗去啦。好頭裏面嘅裝修以中國風為主,切合返巴蜀燒烤呢個主題,我見好多其他嘅顧客到石面,又見到呢度有銀針粉揀,咁我同個朋友決定share一個銀針粉,再叫啲小食呀串燒啊咁。城寨銀針粉$35銀針粉向來最着重個湯底,呢度嘅湯底飲囉好似屋企會煲嘅冬瓜粒乾瑤柱瘦肉湯,不過會比湯再稠d,冬瓜粒就搵唔到啦,但係就多咗蝦米,冬菇絲,同埋有好多乾瑤柱,湯底濃味,銀針粉彈牙,唔會係成Pat粉咁,仲有好多餸可以揀,但係因為我哋叫串燒,所以今次淨食銀針粉,但係都唔會覺得寡喎好ok!泰式生蝦刺身$98邊度估得到係一間巴蜀燒烤裏面會見到生蝦刺身,咁我哋心郁郁就叫左啦,呢度嘅醬汁都係泰式,但係呢就比一般食到嘅冇咁辣,朋友完全係唔食得辣嘅人,但係佢都覺得OK ,呢個生蝦好適合啲唔食得辣嘅朋友試吓,唔使下下淨係望住其他人食。燒菠蘿$18好抵食個樣仲好得意添,好似個金錢咁,菠蘿無渣,燒完一啲都唔乾,做到燒既效果但保留到菠蘿既多汁鮮甜,係燒菠蘿之中嘅上乘之選!而且個菠蘿好大件,切開有8份食,唔會到喉唔到肺,正!燒雞比菇$13喺燒菇方面呢,雞髀
城寨銀針粉$35

泰式生蝦刺身$98

燒菠蘿$18

燒雞比菇$13
喺燒菇方面呢,雞髀菇一直都係我嘅唯一選擇,因為雞髀菇肉厚,加埋燒汁一齊燒,嗰種口感係其他菇類比唔到嘅,而呢度嘅燒雞比菇都係水準之作,一串裏面有三件,但係我朋友已經食咗兩件,我食得個一件有啲到喉唔到肺。

燒台灣腸$16
台灣腸一碟有四片,我自己就覺得少咗啲,煎得亦唔夠香,唔算話好帶出到台灣腸果種香味,我估係因為份量唔太多嘅關係。

燒雞腎兩串$28
燒雞腎正嘢,雞腎唔韌,唔洗好用力咬但又不失口感,唔乾有肉汁燒到岩岩好夠鐘應該就係呢d,仲一次過一定要你叫兩串,就係知道你一串唔夠食,但係堅係好食,抵佢咁有信心嘅!

燒雞翼三隻$28
雞翼size都算大隻,裏面啲肉質滑,無燒乾無雪味,用上香料去燒滋味可口,因為朋友唔識食辣的關係,所以我哋叫咗小辣,但係食完之後我會覺得可以叫中辣,因為小辣唔係好夠味。

燒安格斯牛柳粒$42
都係果句,冇諗過安格斯牛柳會係中國嘅餐廳出現,又係忍唔住手叫咗,牛柳粒油香強烈,一上枱已經聞到好香牛肉味,食落肥瘦均勻,有口感又唔韌,一串有4粒,都幾抵食!
兩個人食咗$300唔使,其實最貴都係碟生蝦,如果淨係嗌燒嘢食的話,其實$200唔使,而且仲食得飽飽嘅,喺九龍城嘅燒烤店來講絕對值得選擇!
2016-05-30
  • 城寨銀針粉