2017-08-14
屋企附近呢間Cafe都幫襯過好幾次, 雖然九龍城餐廳既選擇都唔少, 但Enocre再Encore既當然有佢既賣點啦~~講真呢度既環境都唔錯, 貪佢夠空間感, 而且食物質素又有返甘上下, 我個人覺得同區既Cafe黎講, 呢間算最好了之前主要係黎食Tea, 今次係第一次黎食Dinner, 見到餐牌加入左好多榴槤元素, 感覺好吸引呀~~薄荷朱古力 HK$38 (跟Pasta 飲品超過HK$30補差價) 雖然呢杯只係一杯普通既薄荷朱古力, 但經過大師拉花後即時變得不普通了, 好靚呀!!同套杯碟好襯呀!!超呃Like呀!! (如想有拉花服務必須係落單時提出) 榴槤奶昔 HK$58呢杯榴槤奶昔賣相已經超吸晴, 飲落濃濃既榴槤味又香又滑, 第一次飲到甘好飲既榴槤特飲!! 面層仲有榴槤乾, 香蕉乾, 藍苺同果仁做點綴, 而透明杯身仲有磚牆圖案, 簡直靚到一個點呀!! 又睇得又好飲, 睇得出花過心機, 讚~~玉子野菌煙肉卷 HK$68呢個玉子野菌煙肉卷係我每次黎都必點既小食, 面層係半熟流心蛋, 底層就係蛋白
講真呢度既環境都唔錯, 貪佢夠空間感, 而且食物質素又有返甘上下, 我個人覺得同區既Cafe黎講, 呢間算最好了 之前主要係黎食Tea, 今次係第一次黎食Dinner, 見到餐牌加入左好多榴槤元素, 感覺好吸引呀~~
呢個玉子野菌煙肉卷係我每次黎都必點既小食, 面層係半熟流心蛋, 底層就係蛋白碎, 而中間就夾住野菌, 外層就係用帶鹹香既煙肉卷住, 食落好香口, 味道有層次, 口感又夠特別~~
不同味既雞翼我都試過, 每個口味都好正, 分別有蜜糖, 椒鹽同蒜香, 而今次就再回味蒜香雞翼, 一碟有五隻, 肉質鮮嫩外脆內軟, 烤得又夠香, 食落好惹味, 正~~
呢個黑松露焗芝士大啡菇簡直超級勁邪惡呀~~通常邪惡既野都係特別好味既!! 香濃既黑松露同芝士已經係一個絕配, 再鑲入大啡菇即叫即焗, 食到我舔舔脷, 勁想再叫多一份呀~~
份量十足既煙三文魚鮮忌廉長通粉, 面頭用煙三文魚捲成一朵玫瑰花, 底下都有三文魚碎, 賣相都唔錯!! 食落個汁又香又滑仲要唔漏, 一人食左兩轉先可以KO晒佢, 真係堅足料~~
我本來想試個榴槤多士盒, 因為上次我已經試過呢個法式杏仁餅多士盒!! 但同行既朋友因為未試過, 同我一樣, 第一次總係死係呢個法式杏仁餅多士盒手上, 都係既, 佢既賣相真係冇得輪, 未食過既應該大部份人都會選呢個!! 面頭舖滿不同顏色既法式杏仁餅同生果, 色彩繽紛, 中間配上兩球既芒果雪糕, 入面就係切得小方塊既烤面包, 整個酥皮麵包都烤得好香, 四邊用上Cream做點綴, 但我不是太好甜點, 對我黎講就甜左少少, 但用作黎影相就是無敵了, 哈哈~~
本食試埋個榴槤雪糕, 但食左以上後已經飽到反艇, 唯有留返下次再試啦~~