2020-12-21
沒有晚市堂食的日子,加上呢個星期急轉凍,最舒服自在莫過於喺屋企圍爐烚下烚下。打邊爐最緊要係咩?除咗個爐,火鍋料都十分之重要!講到火鍋料,梗係去火鍋配料重鎮——九龍城,買齊料開爐!肥牛作為火鍋不可或缺嘅主角,一於去手切肥牛店揀下是日精選部位先。位於九龍城市政大廈嘅「李輝記牛欄」,一到冬天就人頭湧湧,今日星期六嘅中午不例外。12點多嚟到,人龍沿街市內鋪位大排長龍,足足轉咗三個彎。可能近冬至嘅關係,個個都想買靚牛肉,一家人聚埋一齊食餐團年飯。隊伍慢慢向前蠕動,開始同肉檔接近,眼見一啲受歡迎嘅稀有部位,池板、肉眼邊、挽手等,逐款逐款被貼上「 已售罄」嘅牌仔。「李輝記」供應一啲平常於餐廳甚少出現嘅部位,on menu 嘅部位多達十多款;單單牛頸脊就有4種,以雪花多寡分級數, 油花越多,價錢就越貴,唔同口味嘅朋友都搵到適合自己嘅。大概2:45,過咗兩個多鐘頭,終於到我哋啦~「下一位,唔該!」肉檔師傅面對咁長嘅人龍都有耐性,冇燥底。師傅先將牛肉上秤,再切至約2-3mm 厚,然後喺發泡膠盒內放入冰袋,細心地將肥牛鋪整齊,以冰袋保持牛肉鮮度,認真抵讚 👍=========================
隊伍慢慢向前蠕動,開始同肉檔接近,眼見一啲受歡迎嘅稀有部位,池板、肉眼邊、挽手等,逐款逐款被貼上「 已售罄」嘅牌仔。 「李輝記」供應一啲平常於餐廳甚少出現嘅部位,on menu 嘅部位多達十多款;單單牛頸脊就有4種,以雪花多寡分級數, 油花越多,價錢就越貴,唔同口味嘅朋友都搵到適合自己嘅。大概2:45,過咗兩個多鐘頭,終於到我哋啦~
「下一位,唔該!」肉檔師傅面對咁長嘅人龍都有耐性,冇燥底。師傅先將牛肉上秤,再切至約2-3mm 厚,然後喺發泡膠盒內放入冰袋,細心地將肥牛鋪整齊,以冰袋保持牛肉鮮度,認真抵讚 👍 =========================
牛頸脊①號$200(一斤)
封門柳$100(五兩)
黑柏葉$50(四兩)
大家對於今次收穫十分滿意,為咗屋企人食得開心,等兩個鐘都值得嘅。 「李輝記」其實有設立WhatsApp預訂專線, 不過預訂嘅客人太多已滿額,下次一定要早啲book咗先!
=========================
李輝記牛欄