餐廳: 黃珍珍泰國菜館
資訊:

2024-03-25 1104 瀏覽
男朋友廣州親戚嚟香港玩幾日,其中一日就嚟咗呢間舖頭食晚飯。成個環境係乾淨企理,場地都十分之大,坐得都幾舒服。我哋八個人,叫咗大概11道餸。第一道係泰式鳳爪佢味道唔似平時啲鳳爪咁有酸甜嘅感覺,係偏向酸辣白醋味嗰隻酸,同埋個辣味都比平時街邊食嗰啲鳳爪辣。好味指數:👍👍👍第二道餸係酥炸軟殼蟹呢度送非常之酥脆,一上枱,無論大人細路都好快食晒,我哋仲叫多咗一碟。外皮酥脆,裏面嫩滑。好味指數:👍👍👍👍👍第三道菜係馬拉盞炒通菜冇平時食開啲馬拉盞通菜咁濃味,同埋份量比較少,就當普通叫個炒通菜食。好味指數:👍👍👍第四道菜係海南雞飯雞整得很嫩滑,成枱人都覺得好食,又係一個好快清晒嘅餸,雞整得唔會感覺好油膩,同埋雞肉係滑得黎熟嘅,平時出去係好易唔熟。好味指數:👍👍👍👍👍第五度餸係泰式小食拼盤12件好適合一家人一圍枱叫一碟,樣樣都有啲,蝦片好脆口,整體都唔錯。好味指數:👍👍👍👍第六道餸係大蝦陰功湯食泰國餸必須要一試冬陰功湯,一試便知道間舖係咪泰國人幫手打理。試完結果話我知:普普通通,一一般般正正常常。好味指數:👍👍👍+0.5第七度餸係佢哋泰式燒豬頸肉豬頸肉唔會好乾身,都比較Juicy搽咗蜜糖,所以識落嘅感覺都
男朋友廣州親戚嚟香港玩幾日,其中一日就嚟咗呢間舖頭食晚飯。
成個環境係乾淨企理,場地都十分之大,坐得都幾舒服。

我哋八個人,叫咗大概11道餸。

第一道係泰式鳳爪

好味指數:👍👍👍👍

第六道餸係大蝦陰功湯
好味指數:👍👍👍+0.5

第七度餸係佢哋泰式燒豬頸肉
豬頸肉唔會好乾身,都比較Juicy搽咗蜜糖,所以識落嘅感覺都有少少似食咁蜜汁叉燒,又係一個大人小朋友都比較喜歡食嘅菜式。
好味指數:👍👍👍👍+0.5

第八道餸係泰式牛肉炒粉絲
整體味道係傾向先甜同酸,個感覺味道都比較一般,都唔算炒得特別香。牛肉都處理得比較乾身有少少似迷你牛肉乾。我個人覺得比較一般,但係大陸啲親戚就覺得幾好食。
好味指數:👍👍

第九道菜係泰式咖喱蟹
咖喱汁撈雞油飯,好好味,令其咖喱味好突出。食蟹係比較論盡,但係佢啲蟹好有個鮮味喺度,都非常之唔錯,可以一試。
好味指數:👍👍👍👍+0.5

第10道菜係泰式串燒雞牛肉
串燒一啲都唔乾身,沙嗲汁都幾好食嘅,食開泰國菜又鍾意食串燒嘅朋友,呢度數都唔係伏😂
好味指數:👍👍👍+0.5

整體評論:地方比較大,坐得都比較舒服,但係同樣價錢都比較貴嘅,八個人共食咗$3300落樓,如果招呼或者禮待顧客或者親戚係可以試吓呢一間。雖然唔係我覺得最好食嘅泰國菜餐廳,通常真係泰國人開嘅泰式餐廳係比較小型嘅,所以都坐得冇咁舒服,如果多人得來又想坐得舒舒服服,依家都可以一試,當然價錢就都比較貴的。

色:👍👍👍👍👍
香:👍👍👍