2023-01-11 357 瀏覽
【九龍城】昌發泰國粉麵屋 眾所周知九龍城出名食泰國菜,今次介紹呢間昌發位於城南道,共有兩個舖位而且仲坐埋閣樓,星期六夜晚嚟食坐滿晒,非常熱鬧。😳以價錢來講未算最平,但勝在選擇夠多,而且座位都多,等起位上嚟都唔使咁耐。✌🏻✨冬蔭公(大)$128酸味非常開胃,辣味令人上癮。湯入面有3隻開邊中蝦同好多草菇,我哋三個人嚟食每人分到兩碗多啲。(覺得都頗辣🔥,我平時食到四小辣)✨生蝦刺身 $98生蝦肥美,蝦肉爽口。我個人食法係蘸啲辣醬再加粒蒜一齊食,刺激味蕾再提升鮮味。✨鮮蝦炒金邊粉 $59正宗泰式街頭風味,有獲氣,唯一美中不足係蝦有啲少,得三粒。✨咖喱軟殼蟹 $198黃咖喱配炸軟殼蟹,兩樣係分開上碟嘅,同想像中有啲出入🫠。軟殼蟹酥脆,偏細隻。黃咖喱可以再杰身啲,撈埋軟殼蟹一齊食就會掛汁啲。味道不過不失,應該唔會食第二次。👉🏻好多人話侍應姐姐態度唔好,我自己覺得還好,可能因為佢哋真係太忙,而且仲要上落樓梯送餐,我去當日係爆曬場。👉🏻想簡簡單單食泰國菜都幾推薦,價錢合理而且唔使等點位。聽講佢個麵係最出名,下次再試一試佢!✨昌發泰國粉麵屋 📍九龍城城南道25-27號地下
【九龍城】昌發泰國粉麵屋

✨冬蔭公(大)$128

✨生蝦刺身 $98

✨鮮蝦炒金邊粉 $59
正宗泰式街頭風味,有獲氣,唯一美中不足係蝦有啲少,得三粒。

✨咖喱軟殼蟹 $198

✨昌發泰國粉麵屋