2022-09-03
前幾日同朋友去左宋皇臺站附近嘅呢間日本餐廳Dinner。餐廳樓高幾層,有爐端燒、鐵板燒同Omakase食。因為嗰日好想食壽司,所以我地就揀左Omakase。漬物店員首先送上幾款漬物,分別有牛蒡、蓮藕、榨菜同埋薑。前菜係沖繩水雲草,上面白色嘅係山藥蓉,仲加左少少醋,食落酸酸地好開胃。刺身北海道真蠔,加左青檸汁。建議食左頭嘅部分先,口感比較爽,肚嗰到就比較creamy。真鯛海膽卷拼深海池魚可以加少少紫蘇花喺真鯛上面,食落好香。深海池魚食落好爽口。石垣貝加入岩鹽,帶出鮮甜味。醬油燒帶子燒到半生熟,加左少少七味粉吊味,再用香脆嘅紫菜包住。北海道蝦夷鮑用最原始嘅方法,就係清蒸,先試原味,然後試下點鮑魚干醬。最後啖湯都可以飲埋。鮑魚食落好彈牙,入口鮮美。黃金池魚紫菜包住食,已經撈左豉油同Wasabi,仲撈左啲薑、芝麻同埋日本關西嘅牙蔥。鹽燒赤鯥魚油分比較重,可以加少少青檸汁,如果覺得太油膩都可以加啲柚子味蘿蔔蓉。燒龍蝦龍蝦膏醬加忌廉一齊燒嘅龍蝦,上面加啲蘑菇片,聞落已經好香。食落有香濃嘅牛油味,又鮮甜。仲有粒士多啤梨,意想不到地又甜又大粒!北海道白粟米食落好清甜,口感同一般粟米有少少唔同,有啲似甘
漬物
店員首先送上幾款漬物,分別有牛蒡、蓮藕、榨菜同埋薑。
前菜
刺身
真鯛海膽卷拼深海池魚
可以加少少紫蘇花喺真鯛上面,食落好香。深海池魚食落好爽口。
石垣貝
加入岩鹽,帶出鮮甜味。
醬油燒帶子
燒到半生熟,加左少少七味粉吊味,再用香脆嘅紫菜包住。
北海道蝦夷鮑
黃金池魚
鹽燒赤鯥魚
燒龍蝦
北海道白粟米
食落好清甜,口感同一般粟米有少少唔同,有啲似甘蔗咁嘅感覺。
壽司
日本間八魚
食落爽滑,帶點油香。
北寄貝
味道甘甜。
白蝦
加左紫蘇花。
野生中拖羅
鮮嫩肥美。
煙燻春魚
用禾稈草煙燻嘅馬交魚,食落充滿煙燻香味,口感柔軟。
大拖羅
油脂相當豐富,食落有入口即溶嘅口感。
炭燒鯖魚
食落有炭香味,炭燒將油分逼左出黎,食落格外美味。
海膽
北海道函館產海膽,食落鮮甜creamy。
拖羅手卷
加左蔥、紫蘇葉、芝麻同埋大量拖羅蓉,用香脆嘅紫菜包住。仲加入左黃蘿蔔,食落會有少少甜甜地,好好食。
玉子燒
入面有蝦嘅成分,食落嘅口感有啲似布甸,甜甜地仲帶點酒香。
馬刀貝花甲清湯
飲落清得黎又充滿鮮味。
甜品
係提子啫喱加日本香印提子,食落好清甜,為呢餐作一個圓滿嘅結束。