2024-05-29
🍱餐廳:粗菜館 🏫地址:九龍城衙前圍道17A號地舖今晚到九龍城搵食,突然想起蔡瀾推介的「粗菜館」,就一於試吓啦,果然名不虛傳,所以食店才能屹立不倒😁~老火例湯西洋菜豬骨湯用料豐富,火侯十足,飲落去湯底濃郁醇厚,清甜可口,豬骨熬煮出的精華與西洋菜脆嫩鮮美融為一體,飲嘅時候有溫暖喺屋企飲靚湯嘅感覺❤️~招牌炒豬雜用大量的薑同蔥炒豬肝、豬腸及豬肚,食材用料都係嚴選優質嘅,閑談中老闆講豬肚係來自大豬,豬肝就取自中豬,豬腸則來自細豬,咁樣嘅食材先係最好嘅配搭,真係長知識,唔怪得知呢碟炒豬雜真係好鬼好味,炒得香濃惹味之餘又沒有豬腥味😍~招牌炒魚腩呢碟薑蔥炒魚腩用了適量的薑同蔥及少許辣椒,廚師掌握得很好,炒得恰到好處,外脆內嫩,邊位脆卜卜的,鮮香滋味,魚肉真是十分軟嫩,熱騰騰的上枱,我哋覺得非常美味又滿足😬~豉汁蒸大鱔鱔夠肥美大件,肉質鮮嫩,入口彈牙,搭配鼓汁的香氣和鮮味,一流的配搭😄~炒菜心用豬油渣炒特別惹味,香氣四溢,菜心也滑嫩爽脆,呢個家常小炒簡單美味,令人回味無窮🥰總括嚟講,呢度嘅廣東小炒有水準,今晚試嘅小菜都鑊氣十足,服務員又有禮,真係唔錯嘅選擇😬
🏫地址:九龍城衙前圍道17A號地舖
~老火例湯