2023-08-10
上戶酒場📍九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖好耐之前就食過呢到嘅午餐,印象不錯,最近同一位由日本翻嚟,好耐冇見嘅朋友見返,於是就帶佢去呢到,俾佢呢個半日本人嚟品嘗下呢間居酒屋正唔正宗🤣🧡食物🥬 前菜——熱沾醬 $32呢個前菜幾特別,叫熱沾醬,將幾種蔬菜:白蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜切條,然後蘸啲一直用蠟燭加熱嘅醬,係用沙甸魚and多春魚mix埋而成嘅濃稠醬汁,鹹香感十足,而蔬菜清甜爽脆到不得了,兩個九唔搭八嘅味覺同口感mix埋一齊居然一啲都唔違和,作為前菜打開晒我嘅味蕾,令我對接下嚟嘅食物期待不已😋🐟 池魚刺身 $428接下嚟呢個重頭戲啦,雖然上次食過但依舊好想encore,出品依舊新鮮,魚肉薄身幾近透光,緊實而有口感,油香肥美,配上酸汁嗰味道啱啱好,清新不膩,旁邊配埋啲辣蘿蔔蓉,可以俾你自己調教醬汁味道,我個人嚟講十分鍾意呢個刺身!食完之後啲魚骨攞咗去炸,椒鹽嘅味道好適合送酒慢慢食~🦪 令和怪物生蠔 $256我哋嗌嘅時候仲笑稱會有幾怪物,結果真係都幾誇張,成隻手板咁大!一上枱我哋就雙眼放光地攞起檸檬開始唧,入口嘅瞬間feel到成個係極滑,就咁sir咗入口,咬開嘅瞬間鮮甜嘅味道、淡淡嘅海
📍九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
🧡食物
🥬 前菜——熱沾醬 $32
🐟 池魚刺身 $428
🦪 令和怪物生蠔 $256
我哋嗌嘅時候仲笑稱會有幾怪物,結果真係都幾誇張,成隻手板咁大!一上枱我哋就雙眼放光地攞起檸檬開始唧,入口嘅瞬間feel到成個係極滑,就咁sir咗入口,咬開嘅瞬間鮮甜嘅味道、淡淡嘅海水味流淌而出,好鮮嫩好順滑,我平時不太食蠔嘅人都有啲回味無窮,我frd形容係一陣好澎湃嘅海浪,幾貼切🤣
🐔 牛油雜菌赤雞肝 $78
呢個我覺得幾適合送酒,幾香嘅牛油味,令到啲菇都有啲奶香味,雞肝好嫩好粉,但係我frd就不太食得慣較生嘅內臟,如果大家想試又驚太生嘅話可以請店員炒熟啲~
🐮 鹿兒島A4和牛燒 $588
經過呢次之後我決定A4係我最鍾意嘅和牛等級,既不會好似A5或以上咁,一入口就化成一灘油水,雖然好好食但好膩;亦唔會好似A3或以下咁,雖然好重肉香但唔夠油脂感😇呢到嘅和牛係片狀嘅,好平均嘅焦化層,好香好香,享受到油脂併發嘅感覺又有肉嘅口感,極佳!醬汁偏酸甜,食到有啲膩嘅時候可以中和下,一開始可以食多幾舊感受肉香先~
🥓 伊比利亞豚肉鍋 $228
調味係好典型嘅日式鍋物,好鮮甜,配料都幾豐富,有菜、菇、豆腐、豚肉,肉睇落好瘦,但係意外地幾嫩,好香,最令人意外嘅係豆腐,煮左好耐都係好嫩,但入晒味,建議最後先食~
🍡 煙燻秋葵(兩串)$36 & 煙燻一口蕃薯(兩串)$36
最後我哋發現啤酒未飲晒,又想坐耐啲傾吓偈,就嗌左兩個煙燻串燒嚟試吓,打開蓋一股濃煙衝上嚟,底下仲有啲炭嘅餘燼,幾香,煙燻味幾濃郁,尤其推薦番薯,細細粒好甜,一啖啤酒一粒番薯超歎~
🍺 Suntory生啤 $68
🍶 柚子燒酎 $68
我有啲後悔嗌左生啤,雖然係幾爽嘅,但太多氣搞到好飽🤣朋友嗰杯sake幾正,一入口係酒味,之後被柚子蜜嘅味道取代咗,幾好飲~