餐廳: 三和敘
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-08-23 104 瀏覽
今日同朋友去九龍城買蛋糕,喺福佬村道經過見到一整幢嘅日式料理,先醒起之前响社交媒體見過有關三和叙嘅報導。咁近城煌廟就梗係要入去求支籤啦,反正都黎咗,朋友又唔介意食埋飯先走,於是就入去喇。三和叙原來都分左幾層有爐端燒、刺身、和食、鐵板燒。因為我朋友唔食生野,所以我地點咗啲爐端燒同和食。炸白蝦仔:好脆口,白蝦仔蝦味都幾濃,好好食,如果飲酒嘅話,叫依個邊食邊飲邊傾計,一流👍🏻黑豚肉蒲燒:薄切黑豚肉卷住薑蔥燒香,豚肉又唔會燒到老哂,鮮嫩兼juice。伴碟有金山寺味噌同昆布鹽。黑豚肉薄燒點昆布鹽食就令其鮮味提升;點金山寺味噌就令黑豚肉蒲燒甜味提升,完全係兩個口味黎。不過唔好兩樣都同時點,我試左係會中和返嫁😅日式阿波尾雞翼:用備長炭即燒,時間控制得好好,熟之餘食落有肉汁,皮脆肉嫩。西京味噌燒銀鱈魚:魚肉好滑,魚嘅醬汁甜甜的,完全唔需要點沙律醬。北海道爽甜粟米:日本粟米本身已經比較香甜,燒起上黎就更加好食。師傅好細心,燒好後將粟米破開,夾起上黎方便好多。野菜烏冬:湯好清甜,烏冬唔同出面超市/凍肉鋪買果啲真打稻庭烏冬,不論味道同口感都一流。最後食埋甜品,士多啤梨雪糕同柚子雪芭。士多啤梨雪糕好香同好滑,

最後食埋甜品,士多啤梨雪糕同柚子雪芭。士多啤梨雪糕好香同好滑,柚子雪芭就好清新,好濃郁柚子味,依個結尾真係好滿足。

雖然點左啲唔係好貴嘅野食,但服務態度好好,唔會因爲點嘅野食平貴而有差別待遇。有機會一定會叫埋屋企人一齊食,試下佢地其他嘅和食,刺身同鐵板燒。