2024-01-25
我哋去咗九龍城嘅呢間日本居酒屋,佢離宋王臺站B3出口只有2分鐘路程,真係好方便。佢嘅裝修同門面真係好有格調,今次約咗朋友一齊嚐吓佢嘅美食。講返前菜,我哋叫咗野菜條配鯷魚醬。佢哋將醬放喺小火爐上,令到醬保持溫暖,香味亦繼續散發出嚟。鯷魚嘅味道好香濃,同蔬菜條一齊食好新鮮。另外,我哋仲試咗時令西班牙活蠔刺身,生蠔嘅size好大,幾乎係一個手掌咁大。口感爽脆,帶返海水嘅味道。不過最令人驚豔嘅係池魚刺身。份量多得嚇人,一條魚就擺喺眼前。味道鮮甜,一咬就覺得好新鮮。最出乎意料嘅係,食完魚身之後,店員問我哋想炸定係煮湯。我哋揀咗煮味噌湯,過一陣就飲到鮮甜嘅池魚味噌湯,好過癮。另外,清酒煮蜆都好香甜,蜆肉都好豐厚。黎到居酒屋當然要試吓佢嘅串燒,我哋叫咗一盤,入面有虎蝦、魷魚、三文魚籽飯帆立貝、月見免治雞肉棒、香蔥牛肉卷、豚肉蘆筍卷、黑豚五花腩、蘋果豚肉卷、田樂茄子、秋葵同埋油炸串。款式多得讓我一次過試晒。我特別鍾意免治雞肉串,入面有細細粒嘅雞軟骨,口感豐富,仲可以加生蛋醬提升味道。另外要提一提蘋果豚肉串,蘋果同豚肉嘅組合好得意,中間嘅蘋果香甜爽脆同外面嘅豚肉口感互相平衡。不過就算食得好飽,都唔可以錯
不過就算食得好飽,都唔可以錯過燒手握飯團。我哋叫咗三文魚同明太子兩款口味。外面嘅米飯燒得香脆,金黃色,再加上紫菜,真係一流。
最後,甜品係必食之選。我哋試咗黑糖紅豆蘋果批,好高質。蘋果鮮甜爽脆,搭配上黑糖紅豆,味道絕配。
佢嘅日本料理質素高,菜式多樣,每一道菜都帶來驚喜。