2022-10-22
[九龍城]排長龍必食爆汁牛肉餅成日見到有人去呢間清真牛肉館打卡 見到爆汁嘅牛肉餅真係超吸引!今次去到大概夜晚7:30 店舖出面已經全部都係人 好彩排左大概半個鐘到就入得 交台都算快!店員姐姐counter前面會有menu 好多人都係係出面睇定自己想食咩 入到去就即刻嗌 而且上菜速度都好快 所以可以即刻醫到肚🤣🥪牛肉餅💰46嗌完來嘅第一個就係期待已久嘅佢!應該係師傅一收到order就即煎 所以上到來係熱辣辣架 我一咬開就即刻爆汁 彈到半張台都係🤣 入面一大舊牛肉餅 有孜然同香蔥嘅味道令牛肉唔寡 好惹味!而牛肉餅嘅外皮都不同凡響 出面煎到脆卜卜 入面反而有糯米嘅口感 咬落口感都特別豐富 唔會越食越寡 真係推薦!!🥟羊肉小籠包💰50一籠小籠包有4件 羊肉好少見所以我地嗌左 可以見到佢個頭都好大一個 咬開個皮都會爆汁!但係個皮唔係一般嘅小籠包皮 而係上海菜個隻糯米燒賣嘅皮 口感特別唔同D~ 羊肉唔會有羶味 都係孜然味kum過左👍🏻🥠高力豆沙💰32食到最尾一定要來個甜品 同上海餐廳一樣呢度都有高力豆沙 呢度一碟係兩個 炸到金黃色嘅高力豆沙唔油膩 入面係豆沙 內餡甜甜地又幾正!不過同一般嘅高力豆沙
🥪牛肉餅
💰46
💰50
🥠高力豆沙
💰32
食到最尾一定要來個甜品 同上海餐廳一樣呢度都有高力豆沙 呢度一碟係兩個 炸到金黃色嘅高力豆沙唔油膩 入面係豆沙 內餡甜甜地又幾正!不過同一般嘅高力豆沙唔同 呢度下面嘅粉末係白糖而唔係嗰隻雪沙 所以口感差左小小😩
🍤芝士大蝦年糕
💰138
雖然望落個碟唔大 但係入面嘅年糕同蝦肉都唔少 食到最尾超級飽!我諗價錢貴係蝦肉到 D蝦應該係虎蝦 蝦肉鮮甜咬幾啖先可以食完一舊🤣年糕係上海年糕 點落D芝士度都算幾新奇 不過呢度嘅芝士應該係最常見嗰隻總統牌 有一舊舊嘅芝士結都有一patpat油 唔係特別推薦 不過就好飽肚
🥘咖哩牛脷
💰105
見到隔離嗌咖哩牛腩我地都想試下 嗌左牛脷但係原來同想象中厚片嗰隻唔同 而係切成薄片嘅 口感會冇咁好 呢碟咖哩係炒出來而唔係煮嘅 所以咖哩味唔算特別濃 D洋蔥同紅椒反而炒得幾香口 但係覺得悶嘅牛腩可能會好味D🥺
🍲片兒湯(小)
💰54
本身好好奇片兒湯係咩來 上左來反而就大跌眼鏡 好清淡🤣但係食下食下反而係出乎意料地多料 入面有笋 白菜仔 牛肉片 牛肚 同埋有主角-片兒(即係好薄嘅雲吞皮)牛肉片腌過孜然味好重 但係幾香口 片兒夠薄食落特別新奇 其實都幾好味!
呢度客座率超高 而且返台率都好高 可能D客人都知道自己等得唔容易要比其他人快D
食🤣但係個人會推薦呢度嘅點心類多過其他菜 牛肉餅係真係值得一試
分享返一個唔愉快嘅用餐經歷 因為我地嗌嘅多數都係點心 比隔離台係咁議論Dc餸都算 仲話我地應該去食點心放題😓不過唔緊要 其實我都食過 下次就介紹返一間好味嘅點心放題😎
📌 清真牛肉館 (打鼓嶺道) (九龍城)
九龍城打鼓嶺道33-35號地舖