2007-09-06 162 瀏覽
前幾日去完樂園,結果極之失望,但就勾起我一d回憶,一個格局同樂園差不多既地方,同樣係市政街市熟食中心,觀塘的南園。中學時期係附近讀書,果陣十五蚊一個餐,算係幾抵食所以都經常黎,雖然呢度附近我都經常黎但就好似好耐無再係度食過野,諗返起對上一次已經係一九九六年,闊別十一年再黎食過,上到去個格局依然無變,價錢方面,以前食開既快餐都只係加o左三蚊,十八蚊就有飯有湯仲有飯品,轉凍飲都係加一蚊姐,真係好鬼平。坐低無耐已經諗起以前最鍾意食茄汁豬扒飯,就叫返個,首先黎個羅宋湯,無乜特別,唔夠兩分鐘飯同野飲都到,豬扒飯都係無乜特別,但d飯質素比想像中好,仲有火腿同春卷。仲有樣野本來我已經唔記得,就係d伙記十一年前已經可以一次拎六碟飯仲可以高速行黎行去左串右插,估唔倒十一年後既今日佢地依然做倒。講到好似無乜野咁,事實雖然係,但如果同上次樂園比,呢度真係每一樣野都勝過佢,仲要好明顯果隻。