2023-04-13
同朋友去淘大行街行到攰,周圍搵下有咩好野食,見呢間海南雞都多人幫襯外賣回家加餸,就揀咗呢間,餐廳座位都舒適,餐牌亦頗多選擇,同朋友一齊揀咗個二人套餐 - $220,勁多野食,皇牌無味精靚湯(南瓜、粟米、紅蘿蔔、豬骨),有兩碗靚湯,飲得出無落味精,個湯煲到好濃郁,鮮甜,而且有湯渣可以食下,真材實料,栢檔極品去骨海南雞(半隻),二人套餐有栢檔極品去骨海南雞(半隻),好大碟,份量足半隻,好抵食,果然係海南雞專門店,雞皮薄,雞肉嫰滑,即使係雞胸部分也滑溜,雞皮和雞肉之間會有透明的啫喱精華,全部已去骨,每一口都啖啖肉,味道剛剛好,不會過咸,而且配上海南雞三色醬,令到雞肉的味道更豐富,秘方滷燒豬頸肉,主菜三選一,我地揀咗燒豬頸肉,有好多塊,豬頸肉外面燒到微焦,很香口,內裡的肉仍保持軟嫰,有肉汁,健康翠綠時菜(跟蠔油),生菜顏色翠綠,新鮮爽甜,即使不點蠔油也好食,麻辣豬耳仔,豬耳仔口感爽脆,味道有點麻辣,但可能我食得辣,所以感覺不算很辣,但頗香口惹味,雞油香飯,食海南雞就當然係揀配雞油香飯,雞油均勻地沾上每一粒飯粒,但感覺不油膩,熱騰騰,香噴噴,二人套餐最後仲有兩粒迷你雪米糍做甜品,為這頓豐富的晚餐
餐廳座位都舒適,
餐牌亦頗多選擇,
同朋友一齊揀咗個二人套餐 - $220,勁多野食,
栢檔極品去骨海南雞(半隻),
雞皮和雞肉之間會有透明的啫喱精華,
全部已去骨,每一口都啖啖肉,
味道剛剛好,不會過咸,
而且配上海南雞三色醬,令到雞肉的味道更豐富,
秘方滷燒豬頸肉,
主菜三選一,我地揀咗燒豬頸肉,有好多塊,
豬頸肉外面燒到微焦,很香口,內裡的肉仍保持軟嫰,有肉汁,
健康翠綠時菜(跟蠔油),
生菜顏色翠綠,新鮮爽甜,即使不點蠔油也好食,
二人套餐最後仲有兩粒迷你雪米糍做甜品,為這頓豐富的晚餐畫上一個完美的句號。
總結:
餐廳座位舒適,店員招呼殷勤有禮,皇牌冇味精靚湯和去骨海南雞做得尤其出色,性價比高,可以做飯堂。