2017-07-25 122 瀏覽
朋友約淘大睇九點半,收工去到附近食個飯先,淘大商場無咩啱食,行下行下,行到過牛頭角街市後邊安基苑商場,見到呢間越南野有人等緊位,反正有排未夠鐘,試下佢等左十分鐘到,有人埋單就安排入座,餐廳不算太大,大約十零張檯,我地坐二人單邊卡位睇下餐牌,食物正宗越式,蝦餅,檬粉之類,選擇都幾多,見到晚餐連飲品都係七八十元幾抵,一人叫左一個。我點左個泰妃雞飯,類似海南雞飯,飯呈金黃色,上桌時滲出濃濃椰汁味,加埋特製薑蓉,味道很醒胃,泰妃雞肉表皮爽滑,雞肉夠腍第一時間食左隻雞脾仔,點埋甜豉油,味道一流好友點左香茅豬扒撈檬,檬粉都頗大碗,檬粉很爽口,撈埋檯面秘制醬汁,酸酸甜甜,味道非常清新,跟餐的越式炸春卷,入邊包左紅蘿蔔絲,外層炸米網紙,很香口有咸香,比之前其他地方食過嘅好味。我地每人仲加錢叫左菠蘿及芒果沙冰,叫餐可以六折價錢點選,都幾抵,即叫即打,兩杯味道都很濃,飲到最抵都很夠味,值得推介。食完埋單,兩個人二百元有找,相當抵食。

第一時間食左隻雞脾仔,點埋甜豉油,味道一流

食完埋單,兩個人二百元有找,相當抵食。