話說都係九龍灣工廠區做左6年野,個人好鐘意食重慶酸辣粉、麻辣燙、酸菜魚呢類菜式,一直以嚟除左譚仔集團,都係得工廠大廈2樓鋪"酸辣姐"可以頂到下,但個人覺得佢係搞唔掂嘅,再唔係就要特登落牛頭角搵馬姐。今日上網見到Eastmark 呢間終於開左就嚟試下。入到去,形式係內地"福客"、"楊國福",自助揀食材再按重量計,呢到就$16.X(唔記得有冇零頭)@100克,平過中環"楊國福"。湯底有蕃茄豬骨、蘑菇、麻辣 3款選擇,蕃茄豬骨本身唔辣,不過可以加麻辣,辣度有 BB辣、小辣、大辣(係冇中辣嘅)。我揀左大辣(利申 譚仔食開中/大辣)。環境幾闊落,雖然係6人枱,但枱同枱之間唔會好逼,就算搭枱都唔驚走個陣唔方便。食材上有唔少蔬菜、菇類、有D特別嘅蛋餃、粉條之類 (sorry 冇影相)。揀左西洋菜、波菜、金菇,望落全部都洗得幾乾淨。蕃茄湯底幾鮮甜,但又唔係海底撈個種甜(個人覺唔喜歡,有D怪),食到有D洋蔥,唔似有味精,食完唔會有好口渴嘅感覺。加左麻辣大辣(唔算太油,呢樣幾好),個人覺得可以再辣D (再利申 譚仔食開中/大辣),不過出面bar 枱有調味料可以攞,自己再落左D陳醋、鮮辣椒碎、蔥花。下次要試

。加左麻辣大辣(唔算太油,呢樣幾好
),個人覺得可以再辣D (再利申 譚仔食開中/大辣),不過出面bar 枱有調味料可以攞,自己再落左D陳醋、鮮辣椒碎、蔥花。下次要試下麻辣湯底,唔知係咪重慶個種辣呢。
個人覺得雖然價錢相比起內地一定貴D,不過可以係番工附近食到好味嘅,都值嘅!!!
蕃茄豬骨湯+麻辣大辣
題外話/補充資料: 老闆娘好nice 喎,因為新開,老闆娘係我入去個陣有做介紹,走個陣都有問意見。 我話如果有大豆芽同蜂巢豆腐就好啦,老闆娘就話佢都知道呢兩款食材放落麻辣燙好味,佢都努力搵緊貨源。 繼續支持~
2024-04-02
10 分鐘 (堂食)
蕃茄豬骨湯+麻辣大辣
  • 蕃茄豬骨湯底