2022-09-18 204 瀏覽
咁岩今日要去九龍灣Ikea 買野,想食日本野之際,居然係附近搵到一間叫鳴門割烹料理的日式餐廳。呢間餐廳係假日會做Semi Buffet,除左主菜揀一款外,其餘壽司、刺身、炸物、串燒、配菜,甚至飲品都可以無限放題。價錢連加一大約$280左右,包90分鐘放題,望落都幾抵,所以去到已經剩番最後一張枱!坐低後就爭分奪秒叫晒野食先,話晒都係放題。而下就講下個人推介先:芝麻雞翼 – 呢個真心推介,我地每人食左3隻,首先做到外脆內Juicy的感覺,而味道亦餣得好,配埋外層的芝麻香味,係夠晒惹味的小食磯煮鮑魚 – 呢個係隨放題送每人一隻,本身諗住因為送而無乜期望,但食落去個鮑魚勁入味,充滿日式醬油的味道,而鮑魚肉亦夠彈牙芝士年糕 - 上枱時夠晒熱辣辣,食落去好似食緊麻糬的感覺,而內裏仲有流心芝士餡雞軟骨串燒 – 燒得岩岩好,唔會話太乾,只係用鹽黎調味,味道岩岩好鍋燒牛柳粒目玉丼 - 上枱時夠晒熱,牛柳粒夠「淋」,洋蔥汁加埋流心蛋撈落去基本上無得輸三色丼 – 估唔到居然有海膽,仲識得用紫蘇葉托著。另外三文魚子預先以醬油餣味,都入晒味。而刺身都夠新鮮厚切,而飲品方面除左汔水外,居然可以揀巨鋒或者白桃乳酸特
咁岩今日要去九龍灣Ikea 買野,想食日本野之際,居然係附近搵到一間叫鳴門割烹料理的日式餐廳。呢間餐廳係假日會做Semi Buffet,除左主菜揀一款外,其餘壽司刺身、炸物、串燒、配菜,甚至飲品都可以無限放題。價錢連加一大約$280左右,包90分鐘放題,望落都幾抵,所以去到已經剩番最後一張枱!坐低後就爭分奪秒叫晒野食先,話晒都係放題。而下就講下個人推介先:

刺身都夠新鮮厚切,而飲品方面除左汔水外,居然可以揀巨鋒或者白桃乳酸特飲,講真平時去日式居酒屋都要幾十蚊一杯,最後我地每人都飲左兩杯先走!  最後有兩個位要讚一讚,首先係個個環境,簡約日系風兼樓底夠晒高、而外面仲有個空中花園景。其次係送餐質素,好多時因為係放題,特登會送餐時比較耐時間,但呢度基本上叫完十分鐘內就陸續遞上食物,而熱食係真係夠晒熱,炸物保持到脆身!

2022-09-17