2024-09-04
今日約咗個喺港島區返工嘅舊同事敘舊,近近地就約咗九龍站上蓋搵日本餐食。知道呢間餐廳有二人餐唔使諗就入咗去坐低。成間餐廳非常日本風,亦都有好多貓貓裝修非常吸晴。打卡一流,女士們一定非常喜歡。2人餐 $588 - 包沙律小食 (六選一)、串燒 (四選二)、主食(八選一)、壽司塔可(五選二)、甜品(五選一)。沙律小食 (六選一)我哋揀咗前菜甲羅燒喺日本菜裏,甲羅燒都屬於比較特色嘅菜式,會用個蟹肉載住蟹籽及蟹肉,原汁原味。碟上還有幾片紫菜片及鱈魚片俾你用來送蟹肉同蟹籽咁食,非常好味。串燒 (四選二)燒物 - 月見免治雞肉串跟隨一隻生雞蛋俾你點雞肉串,非常香雞味,食落雞肉碎做成嘅雞肉串非常彈牙。 燒物 - 燒牛舌串牛舌非常爽口,食落唔會腍啤啤。好香牛肉味,口感非常好。主食-嚴選刺身盛配野菜烏冬刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚、牡丹蝦、帆立貝。最靚係上菜時砌得好靚咁俾你打卡,所有刺身都非常新鮮。再配個熱辣辣嘅烏冬暖番個胃。壽司塔可 (五選二)我哋揀咗鰻魚同海膽配料,外層嘅塔可餅非常脆卜卜,中間超多料。鰻魚同雞蛋夾埋一齊非常好食,夠蛋香。海膽夠新鮮食落冇苦澀味,反而大一點清甜。甜品京都宇治抹茶提拉米蘇盒
沙律小食 (六選一)
我哋揀咗前菜甲羅燒
串燒 (四選二)
燒物 - 月見免治雞肉串
燒物 - 燒牛舌串
牛舌非常爽口,食落唔會腍啤啤。好香牛肉味,口感非常好。
主食-嚴選刺身盛配野菜烏冬
壽司塔可 (五選二)
海膽夠新鮮食落冇苦澀味,反而大一點清甜。
甜品
京都宇治抹茶提拉米蘇盒子配糖漬紅豆
超鍾意宇治抹茶嘅朋友,一定要叫。佢上面插住一個好濃嘅宇治抹茶精華,噴落去提拉米蘇內一齊進食,非常濃郁嘅宇治抹茶味道夾集芝士中,食完不會覺得濟。紅豆跟綠茶完全係Perfect match。
飲品
我哋加咗$38叫咗兩杯特飲
青蘋果泡泡綠茶
飲落非常清新又綠茶香氣帶點青蘋果味道,夏天非常開胃。
香桃富士梳打
外觀望落透明色,飲落有香桃味道,非常清新。
茶碗蒸
入邊非常多海鮮配料,食落啲雞蛋好夠鮮味。