和男友定時都會來個小慶祝, 一年才大慶祝, 拍拖慶祝都要有點儀式感是晚訂咗位於九龍東MEGABOX呢個大型商場,又可以泊車又行得舒服估唔到今次男友都做到野, 一行份餐廳就覺得好好feel平日晚上MEGABOX一向都人少, 真係要期待政府舉辦嘅「香港夜繽紛」振興返香港嘅經濟呀!講返餐廳同食物先, 我地坐低之後, 見到有Executive Set Dinner 都啱食, 就唔諗咁多每人一份, 都只是$390/per person落完單之後, 服務員先送上餐前菜: 黑蕃茄和一個鮮檸檬及麵包籃, 非常特別麵包籃入面有2款麵包, 光滑的是牛奶包, 好香牛油味另一個是我超愛的殼物包, 係黏滿唔同殼物, 好有咬牛黑蕃茄和檸檬做前菜我係第一次見,恕我大鄉里出城原來黑蕃茄嘅營養價值非常高,茄紅素比紅蕃茄高10倍(女士要多吃喔),而味道又唔會好似紅蕃茄有朕青澀味服務員亦好細心介紹及建議加入橄欖油,黑醋和檸檬汁同吃,會更開胃前菜雖然新鮮又好吃, 但不能吃太多, 要留肚食主菜4選1的starter, 我揀咗煙火腿蜜瓜櫻桃茄沙律份量都唔少呀! 蜜瓜好甜, 煙火腿都唔會過咸, 都是正常發揮男友的法國鴨肝慕絲伴鮮無
估唔到今次男友都做到野, 一行份餐廳就覺得好好feel
每人一份, 都只是$390/per person
麵包籃入面有2款麵包, 光滑的是牛奶包, 好香牛油味
另一個是我超愛的殼物包, 係黏滿唔同殼物, 好有咬牛
黑蕃茄和檸檬做前菜我係第一次見,恕我大鄉里出城
而味道又唔會好似紅蕃茄有朕青澀味
餐前菜-黑蕃茄
前菜雖然新鮮又好吃, 但不能吃太多, 要留肚食主菜
4選1的starter, 我揀咗
男友的
法國鴨肝慕絲伴鮮無花果
starter有2款鴨肝, 平時多數食煎那款, 今次男友話想試下慕絲
wow....成片切邊麵包咁嘅size, 上面仲加咗無花果嘅點綴並拚湊成一幅畫般, 非常精美
鴨肝慕絲比起煎雖然無咁香口, 但感覺又無咁油膩
圓潤且幼滑的口感加埋清甜的無花果, 更減低膩口感覺
男友對呢份starter是讚的
法國鴨肝慕絲伴鮮無花果
由開胃菜至starter, 其實我地都好享受, 完全沒有催促的感覺, 可以慢慢食同傾計
✩✩✩✩ main course ✩✩✩✩
炭烤西班牙豬鞍扒
主菜全都會跟田園沙律, 好大堆頭的
而我同男友的牛扒還會跟埋粗薯添
西班牙豬鞍扒
豬鞍扒睇落係咪以為好dry, 其實一d都唔dry架
肉質柔軟及脂肪比例較少, 一d都唔鞋唔韌
最側仲有一層仔脂肪邊包圍住, 咬落去係煙煙韌韌, 帶膠質果隻口感, 絕對唔覺得肥膩, 唔係一咬爆油果D
西班牙豬鞍扒

炭烤安格斯西冷牛扒 (5成熟)
份量也很大, 外皮也烤得好靚
安格斯西冷牛扒
切開後唔會有血水, 牛味香濃
可能太好吃, 男友只分了一件給我, 然後他全都吃下去

總結: 我和男友都覺得呢間餐廳, 媲美尖沙咀The One十幾樓上面果d餐廳
論食服務態度, 物質數及價格都是優勝, 只是輸了地斷及景觀
不過對於住起將軍澳或九龍東的朋友仔, 我覺得呢度真心唔錯,
尤其揸車的朋友, 起尖沙咀要搵位唔容易, 車場又貴, 呢度低消息就有Free parking, 推介!
2023-09-14
安格斯西冷牛扒