同撈同煲    📍九龍城打鼓嶺道70-72號地舖      🌄環境      成個感覺都好70年代懷舊香港風格,牌匾嘅霓虹燈,入面嘅懷舊海報、燈、牆紙等,都好有feel,好適合打卡!      🧡食物      🍲 冬甫美人鍋 $228      呢個湯一上嚟就feel到有料,當中有冬瓜、紅棗、娃娃菜、蟲草花、淮山同半隻雞,好足料,而個湯成個呈現金黃色嘅,入口好鮮甜好好飲,我同幾個朋友都飲左兩三碗之後先開始碌嘢食,建議第一輪嘅時候飲多幾碗先,加湯之後先開始碌嘢食,因為加湯之後會淡好多~      推薦度:😋😋😋😋😋    🥩 安格斯牛肉 $198      幾大份,花紋好靚,好新鮮嘅,屬於比較厚切,所以口感幾好,好嫩滑~碌兩下就可以食得,好好食!      推薦度:😋😋😋😋    🦐 鴛鴦滑 $108      係蟹籽蝦滑同黑松露墨魚滑,兩者都保留咗啲蝦粒同墨魚粒,食落紮實而鮮甜嘅滑當中,夾雜住啲好爽脆嘅粒粒,好正,我比較鍾意墨魚滑多啲,因為佢嘅黑松露同墨魚融合得好啲,但係蝦滑嘅話,因為蟹籽喺面,所以落煲嘅時候有啲跌咗出嚟,變相融合得唔係幾好,但係兩樣都好食嘅,feel到係新鮮嘅,我推
同撈同煲

📍九龍城打鼓嶺道70-72號地舖

🌄環境

🧡食物

🍲 冬甫美人鍋 $228

🥩 安格斯牛肉 $198

🦐 鴛鴦滑 $108

係蟹籽蝦滑同黑松露墨魚滑,兩者都保留咗啲蝦粒同墨魚粒,食落紮實而鮮甜嘅滑當中,夾雜住啲好爽脆嘅粒粒,好正,我比較鍾意墨魚滑多啲,因為佢嘅黑松露同墨魚融合得好啲,但係蝦滑嘅話,因為蟹籽喺面,所以落煲嘅時候有啲跌咗出嚟,變相融合得唔係幾好,但係兩樣都好食嘅,feel到係新鮮嘅,我推薦唔好點豉油食,更加食到鮮甜嘅感覺

🥟 芋頭腊味餃 $88

呢個比到驚喜我,我想嗌嘅時候我frd仲阻止我,覺得會伏,但係我一意孤行!點知真係幾好食,入面有啲芋泥同臘腸粒,好正,成個餃子都充滿臘腸嘅香味,臘腸碌完之後變到好稔,成個口感好夾,味道特別得嚟,feel到店家係有諗過先推出嘅,好有心!

🎏 shake shake手工炸魚皮 $78

呢個幾有趣,係好似m記咁俾包shake shake粉你,然後自己shake,包粉係芝士粉嚟,唔夠嘅話可以再攞,我會推薦就噉食多啲,噉樣先食到嗰浸芝士味,但係因為我哋擺咗一陣先去shake,所以唔夠癡粉,芝士味比較淡,所以記住一上台就shake咗佢先啦,但係都好食嘅,好酥脆,幾有趣!

🍤 懷舊蝦多士 $68

呢個真係好耐無食過啦!睇個樣都覺得好食,麪包係炸到已經酥曬脆曬,蝦肉又十分彈牙,好食!

🔥 即炸響鈴 $58

新鮮嘅即炸響鈴就係可以即刻食,佢喺牙齒掂到佢嘅瞬間就摧枯拉朽咁化成碎屑,唔誇張,極度脆,豆香又好濃,建議一半攞嚟就噉食,一半攞嚟碌,好正!!!!

🧀 香濃芝士豆腐 $38

好香嘅芝士味,但係要小心辣親!

推薦度:😋😋😋

🐝 蜂巢豆腐 $38

豆香同香濃嘅湯一齊真係無敵嘅,好好食!

🍜 紅薯粉 $38

最吸湯嘅紅薯粉,碌幾分鐘就食得,好滿足!

💙 甜品

準備埋單嘅時候,店家同我哋講有送甜品,真好!

🪼 啫喱 送

有種返到去童年嘅感覺,甜甜地好有童趣,幾清爽!

🍬 懷舊糖不甩 送

糖不甩係鯉魚形狀嘅,好可愛,碌兩下就食得,夾出嚟剪成一舊舊,點花生碎,我細個媽媽經常整嚟食,估唔到今日可以係打邊爐店入面重返童年,開心!

💛 題外話

我frd唔小心碌到隻手,同個店家講嘅時候佢即刻攞咗一支全新嘅藥膏塞比我frd叫佢搽,又攞一支好大嘅藥膏叫佢而家搽咗先,好好人!仲時不時過嚟幫我地加水、幫我地剪糖不甩,好熱情,懷舊風格嘅店好多,但係有幾何做到以前香港嗰種人情味?呢啲先係真正嘅懷舊!