2015-10-31
識我嘅都知我不愛好管閒事,只會針對事,不會針對人,而且本身已經好忙,主打吃喝玩樂但又要工作,基本上沒有時間去理會一些無聊濕碎事,早前被一些患有妄想被迫害症的動物作出指控,而被捲入它們之鬥爭中,不過如果是一隻有腦的小狗狗..........是不會作出幻想而亂吠的,點解乜都關我事?回正題,之前中秋月更做了臨時月餅送貨員,主要幫經我向金記訂月餅之朋友送貨,所以那兩星期更忙,送到八月十四日迎月天,我都忘記了那天,到金記取完月餅,約人取月餅又未夠鐘,都幾肚餓,順便食埋晚飯,見到小菜有XO醬茄子牛仔骨($78),XO醬、茄子及牛仔骨三樣都是我喜歡食的,加$3點凍檸茶。其實碟XO醬茄子牛仔骨話貴唔貴,話平又唔算平,而且又唔算大碟,但見三樣都是我喜歡的,所以點此牛仔骨,茄子好難整得難食,除非煮得過腍,金記冰室就不會煮得過腍,仍少少硬身,幾好咬口,XO醬之味道入哂茄子度,茄子加埋韭王同汁一齊食,送白飯一流,牛仔骨沒有雪味又醃得夠味,不過食到骨位時食得少少論盡,骨同肉黐得太實,用刀切開就好啲。飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」($18),
飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」($18),我當然唔怕死,呢杯飲料夠凍夠茶味,合格。