2011-09-13
同好友食家"乜都放入窿"整完塊大雞排後, 師傅個肚子填滿得八八九九, 應該係時候搵番間甜品店, 咁啱經過呢間食店, 而好友食家"乜都放入窿"對呢間食店讚不絕口, 既然係咁當然機不可失, 於是就同好友食家"乜都放入窿"入左去!其實師傅閒時好少會食甜品, 特別係一個人時, 但同好友食家"乜都放入窿"一齊, 呢個環節從來都唔少得; 入到去食店, 當然係要睇下有咩啱食, 話晒食乳酪雪糕, 所以要諗真啲! 最後師傅就揀左blueberries dream, 而好友食家"乜都放入窿"就揀左green tea!師傅呢杯等左唔係好耐, 當收到blueberries dream發覺都幾大杯, 材料有乳酪雪糕, 藍莓, 金巴利子乾, 紅莓醬, 威化餅同脆脆, 面頭係好多藍莓同金巴利子乾, 而底下就有威化餅同脆脆; 藍莓係鮮果, 入口味道唔酸, 仲相當鮮甜, 加上好清新, 有種好fresh嘅感覺; 相反金巴利子乾同紅莓醬就比較酸, 但酸合埋乳酪本身就剛剛, 不酸不甜, 勁正; 加上乳酪本身相當細滑, 亦唔會太冰太硬, 真的好掂; 不過師傅本身就唔係太鐘意威化餅同脆脆, 因為太乾身, 令到個口感唔太舒服! 至
至於好友食家"乜都放入窿"嘅green tea, 師傅亦試左少少, 發覺綠茶味道非常香濃, 入口後嗰種綠茶味係要一段時間先會散, 但唔會過份, 絕對係師傅食過咁多綠茶味嘅頭三位, 相反丸子就普通, 冇咩特別!
總括黎講乳酪水準都真的不錯, 店員服務有禮, 店內就十分細少, 得少量地方企位, 可幸師傅同好友食家"乜都放入窿"去嘅時間比較夜, 所以冇咩人, 否則都幾擠逼; 價錢就三十八, 作為乳酪雪糕唔算平, 不過做得咁有心機, 肯落咁多料又真係值得讚賞! 師傅還望食店繼續加油, 有機會的話師傅都會再黎, 笑臉絕對一比! 用乳酩雪糕作埋齋後, 師傅真係飽到上心口, 不過同好友食家"乜都放入窿"食飯, 都冇咩邊次唔係食到咁! 仍然期待下次與好友食家"乜都放入窿"的飯局!