2013-11-12
天氣涼涼地又到打邊爐季節, 同朋友仔心血來潮去左呢間涮得棧試下 !可能時間尚早, 佢俾左房我地 ! 仲有電視機睇 ! 正 !有房可以坐得舒服d , 坐耐 d ~又可以傾下密計~ 我地食到成10 點幾 ! 哈哈 !調味架好細心已經放咗喺則邊, 仲有一壺湯備用, 唔夠湯可以自己加湯, 唔洗周圍叫人加湯, 抵讚 !見有蟹鍋湯底, 唔係周圍都有, 所以特別d 揀左蟹鍋湯底黎到隻蟹都幾大隻, 比我想像中ok, d 蟹鉗已經預先拍左, 所以都唔難剝殼 !湯底係蕃茄湯, 個人好鍾意蕃茄湯!因為打邊爐會食好多野, 蕃茄湯感覺無咁膩 ^^俾大家睇下個蟹蓋啦~ 都唔差 ga, 特登睇住佢, 一熟就即刻撈上黎食, 唔係就會跌哂d 肉 !仲有隻蟹鉗丫, 不過我剝得唔好, 其實本身多d 肉, 俾我剝到跌哂添 > <個蟹身都唔差, 幾多肉, 不過掛住食已經無手影, 哈哈牛肉打邊爐一定要叫 ! 厚過平時酒樓d 肥牛, 不過又唔會韌, 幾好 ^^貪得意叫左兩個蟹粉小籠包, 買五送一, 不過得兩個人所以無叫咁多如果多d 人 食就可以抵d ~入面好多汁, 不過我又影唔到, 哈哈, 喺影之前已經俾我飲哂,
有房可以坐得舒服d , 坐耐 d ~
又可以傾下密計~ 我地食到成10 點幾 ! 哈哈 ! 調味架好細心已經放咗喺則邊, 仲有一壺湯備用, 唔夠湯可以自己加湯, 唔洗周圍叫人加湯, 抵讚 ! 見有蟹鍋湯底, 唔係周圍都有, 所以特別d 揀左蟹鍋湯底
湯底係蕃茄湯, 個人好鍾意蕃茄湯!
因為打邊爐會食好多野, 蕃茄湯感覺無咁膩 ^^ 俾大家睇下個蟹蓋啦~ 都唔差 ga, 特登睇住佢, 一熟就即刻撈上黎食, 唔係就會跌哂d 肉 ! 仲有隻蟹鉗丫, 不過我剝得唔好, 其實本身多d 肉, 俾我剝到跌哂添 > <
個蟹身都唔差, 幾多肉, 不過掛住食已經無手影, 哈哈 牛肉打邊爐一定要叫 ! 厚過平時 酒樓d 肥牛, 不過又唔會韌, 幾好 ^^ 貪得意叫左兩個蟹粉小籠包, 買五送一, 不過得兩個人所以無叫咁多
如果多d 人 食就可以抵d ~ 入面好多汁, 不過我又影唔到, 哈哈, 喺影之前已經俾我飲哂, 蟹味幾濃! 可以一試 ! 不過勸大家要快d 趁熱食, 因為打邊爐冷氣會開得大過平時些少
我掛住影相, 搞到凍左少少先食, 熱食應該仲好食 !! 仲有我至愛嘅響鈴 ! 吸哂d 蕃茄湯 朋友要求的竹笙, 又係吸哂蕃茄湯的精華 仲叫左粟米 ! 粟米好甜 ~ 發覺用蕃茄湯配埋粟米, 好過平時d沙爹湯, 無咁膩, 會清甜 d ! 健康d !
仲有雙拼包心丸, 揀左蟹籽丸拼芝士丸 ~ 可以雙拼實在太好, 嘻嘻, 可以食哂兩樣 ! 叫左一酌竹蔗水, 竟然兩個人飲唔哂 ! 可能兩個女仔掛~
叫左咁多野, 差d 食唔哂, 不過傾下計, 抖下又食下, 最後都差唔多食哂 ^^