2018-06-04 633 瀏覽
想食個快 Lunch 然後去參觀大館,揾到呢間車仔麵,決定一試,一間好新潮嘅車仔麵,好乾淨,好闊落,車仔麵嘅Order Form已經整齊放咗枱上,仲有英文版添,Order Form底面印刷,一面係自選,一面係推介,通常第一次食我都係會食推介嘅,因為多數都係呢間店比較特別嘅嘢我選擇咗黑蒜麵,有雞翼兩隻,豬頸肉同豬大腸,當然仲有另上嘅香蒜油,第一啖先嚐嚐原味,即係佢嘅湯,不添加無味精嘅湯,好清甜,之後加入香蒜油,多咗一份濃郁嘅蒜香,雞翼同豬頸肉好淋又入味,豬大腸除咗好入味之外,仲清得好乾淨,無異味朋友食嘅係潮汕麵,話明潮汕,即係有好多丸,有魚肉丸、牛丸同肉籽,全部都係自家手打,朋友仲覺唔夠,加咗隻溏心蛋添,佢食完之後就話三款丸都好好味,好彈牙,另一個值得介紹嘅係,呢到嘅麵仲可以湯同麵分開上,先落醬汁,好似撈麵咁食,食到咁上下先加湯,喜歡食日本沾麵嘅人定要試至於嘅凍檸茶,都係非一陣嘅凍檸茶,用咗冷泡嘅整法,茶味比較濃,其實你一入門口已經可以見到一樽樽冷泡緊嘅檸茶,除此以外,你响呢到食嘅醬都係佢哋自家製,食過好,可以買回家,本來都想買回家試,可借之後去去參觀大館,唔想拎,下次要買回家試試

黑蒜麵

潮汕麵(加溏心蛋)

2018-05-29
黑蒜麵
潮汕麵(加溏心蛋)