2014-01-09
之前同一大班朋友試過Fat Angelo's嘅團購Lunch覺得幾唔錯,久別一排後終於再見到佢出同1Set團購,就約未試過嘅朋友一齊去食。結果點樣亂哂大龍,睇到最尾你就知。新鮮麵包 ,雖名為「新鮮」,但其實硬到成舊石咁,大概係要食客點湯食,但係我個餐湯勁遲上,結果食到一半決定放棄。蟹肉濃湯 ,蟹味濃郁,而且湯入面食得出有唔少蟹肉,的確好正,不過都係太•遲•上!意式風味冷盤 ,不過不失嘅頭盤,凍肉方面無咁好挑剔,比較意外嘅係哈蜜瓜確實幾甜,薯仔爽口,合格以上。波士頓龍蝦天使麵 ,上菜時只係微暖,明顯經已煮好放係入面一段時間,因為咁,醬汁同天使麵都有啲糊咗,好彩整體有少少辣味增加食慾,味道唔錯但熱著上更好。龍蝦只係合格水準。美國頂級熟成去骨牛肋排 ,點菜個時阿部長仲問我要幾成熟,咁我就答「Medium」,點知上台時又係一睇就覺得佢凍,一切驚見「Well-Done」,英文無理由會聽錯掛?肉老咗,自然齦,整體油感太高,唔合格。特濃朱古力餅配焦糖醬 ,剩係睇個名都知,甜上加甜,點解嗰時我會揀咗呢款?紐約芝士餅配雜莓 ,甜濃嘅芝士味配上雜莓醬,味道平衡得非常好!正!咖啡 ,不過不失嘅水準,無咩好講
題外話/補充資料:
相信有睇哂上面嘅朋友都會感覺到有啲「火」,其實之前嚟嗰一次團購一切好好完美,食物、環境、服務可謂一等一,不過今次再戰真係大失所望,一嚟超級難Book,餐廳甚至要將個團購限期壓後(我20號到期都Book唔到,佢放延到25為止)。
之後食物水準大跌,之前熱辣辣上台,今次凍哂,有人可能會問我點解唔叫佢換,因為我知道佢當日所有團購都係一次煮,就算換咗都差無幾。
最重要嘅係,上菜次序,西餐嘅上菜次序其實好有意思,但我呢餐卻係 餐包 > 餐飲 > 波士頓龍蝦天使麵 > 意式風味冷盤 > 美國頂級熟成去骨牛肋排 > 蟹肉濃湯 > 甜品 ,就咁睇著幻想下你應該都知有咩問題。
雖然今次真係中大伏,不過我仍然會繼續嚟嘅,畢竟佢嘅環境同食物水準的確係高。