2015-10-18 861 瀏覽
依日心情異常高漲+振奮同另一半講唔想煮飯..不如出去食pizza~佢話..是但啦!之前睇到"新都會廣場"有2間西式餐廳..食評都唔錯講真既..其實我對"新都會廣場"d食店~水準真係好一般之前間中去試新店~大多都唔掂! 連大集團都係(真係唔知點解?)原本揀左兩間想去既餐廳..另一半睇睇現場話No!咁隨意行..行下行下是但撞左入去"Ant One"食晚餐* * * * * * * * * *食店以簡約黑白色調為主~卡檯及部份座位設計寬敞舒適樓底好高~加上最高牆身係透明玻璃..觀感上好似更空曠不過著裙係上面經過~就比較要小心走光呢!我地點左2個Set Dinner~另一半要餐湯.."羅宋湯(跟上意大利包)"蔬菜都幾豐富..但味道唔夠濃郁~餐包軟綿綿..好實在感伴上"酸醋油醬汁"內仲有d酸青瓜粒~好開胃我要個"凱撒沙律"~蔬菜新鮮爽脆..芝士粉又夠多麵包粒脆口~醬汁份量剛好..整體清新好味另一半感冒..清清地點個"法式鮮茄汁雜菌雞絲燴扁意粉"($102)意粉軟硬度適中~醬汁剛好包裹每條意粉食得到鮮茄味~雜菌味道清淡原本出黎係想食pizza~但見到鹹豬手又想食香口野最終點個"鐵板黑椒德國鹹豬手"
依日心情異常高漲+振奮
之前睇到"新都會廣場"有2間西式餐廳..食評都唔錯
講真既..其實我對"新都會廣場"d食店~水準真係好一般
原本揀左兩間想去既餐廳..另一半睇睇現場話No!
咁隨意行..行下行下是但撞左入去"Ant One"食晚餐
* * * * * * * * * *
食店以簡約黑白色調為主~卡檯及部份座位設計寬敞舒適
樓底好高~加上最高牆身係透明玻璃..觀感上好似更空曠
不過著裙係上面經過~就比較要小心走光呢!
蔬菜都幾豐富..但味道唔夠濃郁~餐包軟綿綿..好實在感
伴上"酸醋油醬汁"內仲有d酸青瓜粒~好開胃
我要個"凱撒沙律"~蔬菜新鮮爽脆..芝士粉又夠多
麵包粒脆口~醬汁份量剛好..整體清新好味
意粉軟硬度適中~醬汁剛好包裹每條意粉
食得到鮮茄味~雜菌味道清淡
原本出黎係想食pizza~但見到鹹豬手又想食香口野
最終點個"鐵板黑椒德國鹹豬手"($158)(要求碎上)
上檯前侍應會先淋上黑椒汁(好似pepper lunch會用紙圍邊)
送到上檯油煙就唔會四圍彈~鐵板上亦keep到熱度
原隻份量都幾多~同另一半share食..佢食肉唔食脆皮
鹹豬手炸得香脆..但唔係鬆脆果種~鹹香度剛好
黑椒汁配脆豬手..香脆+惹味~黑椒汁食到香辣胡椒味
但多d醬汁更好~而芥末..個人比較喜歡另上(芥末又係可以多d)
底層有甘筍,翠玉瓜,白蘿蔔~鐵板耐熱..蔬菜過熟失去爽脆感
伴飯/意粉~我揀意粉..預2/3比另一半食
意粉份量都幾多..帶爽彈~但鐵板冇乜汁伴吃有點乾哽
餐飲..熱檸水(x2)
整體環境簡潔..卡檯座位舒適~上菜速度超快
而食物 & 服務都好ok