2024-06-07
超級巴閉,你唔打電話去預訂,現場等位應該啲人話要等九個字一個鐘,我打電話都打咗10分鐘先至通有人聽。查實唔洗留電話,會唔會唔打去叫定,隨便行過話叫左1300 一盒咖豬飯,照比$一樣得呢😂其實用返個系統,一條隊等糖食一條隊做現場落單,再另一條隊就係電話預先落單的外賣自取,😵💫其實係咪方便以及有系統得多囉?遲黎先上岸,唔分先後,1300 三四個一齊叫,報到比$先繼續等,麻煩。🤢飯有啲人講到好好,但其實我覺得冇乜特別,都只是普通飯盒那種,沒有什麼有粒粒飯分明嘅質地。👹豬扒的確是非常大塊,啲人話外賣已經少咗一半,都有8至10件,大大塊,佢最好嘅就係因為唔算太過厚身,😲內裏有沒有大量用梳打粉醃過,因此不會是鬆化但沒有肉味那種質感,😏脆炸又沒有太多炸粉,因此外皮不算太厚;不過起初, 食開平時嘅日本豬扒,你都會覺得佢有少少乾燥以及鞋身,不過食落習慣咗,才醒起這才是真正的豬扒。 炸粉不太厚身,😀因此旁邊那些位置,比較香脆,薄薄一層炸漿,顯得更為香脆。咖哩汁份量都夠多,因為旁邊的飯以及咖喱豬扒其實不算太少,如我這種喜歡撈汁的人,🤣竟然也食完成個飯都仲有咖喱汁剩下,簡直難得,多汁好過少,因為太少汁就會乾
咖哩汁份量都夠多,因為旁邊的飯以及咖喱豬扒其實不算太少,如我這種喜歡撈汁的人,🤣竟然也食完成個飯都仲有咖喱汁剩下,簡直難得,多汁好過少,因為太少汁就會乾爭爭。佢嘅咖喱味道,不像平時你出去而家流行茶餐廳那款日式帶少許甜香那種咖喱,而是最原始舊式那些港式「硬掘」咖喱🥹
傳統嘅港式咖喱汁,完全沒有甜味,帶少許辛辣嘅味道,但又不算是麻辣那種感覺,這種傳統咖哩味道通通可以在這兒尋回。☺️
修頓其實都幾似電影《麥路人》那般,很多露宿者又或是以此為街的人士,我以往在住宅附近的籃球場也是如此,大家未必知道真名,只知道近況以及足球技術,通通經常聚集在這裏,有時候街場見到球友比自己真正嘅朋友見得眾多。😲
不過,以佢舉世知名,灣仔名店甚至毛稱為本港著名咖哩店,外賣飯盒竟只索價$55,又確是小確幸,因為有時候在葵芳的球場打完波之後,一班朋友不想走太遠搵個飯食,又坐得舒舒服服,通常都會貪方便去對面嘅「皇雀會餐廳」食個午飯,皇雀會餐廳嘅咖喱牛腩飯都要 收費$50左右,加一之後,都要$60 ,比起這間馳名中外嘅咖喱更加貴。🥰