2021-01-29
1988 瀏覽
因為疫情既關係, 暫時無左晚市, 就心思思成日都去食下午茶, 今次就揀左 Element 既 Ritz Carlton Hotel 既 Cafe 103, 可能今次訂位有 D 急左 D , 上次食夜晚 Buffet 時都仲識得話想要窗口位, 今次忘記左, 所以無窗口位 ! 佢地下午茶時間係 15:15 - 17:15, 因為 Element 無咩地方行, 所以早左上到去, 等左 5分鐘左右就可以入座, 非常有禮貌既員工熱誠招待, 坐低先介紹一下 menu 入 D 咩, 然後就行開等我地慢慢睇, 由咸點到甜, 好多都幾合心意, 只係飲品方面既選擇唔太多, 加上可能坐正風口位, 有 D 凍, 哈哈, 所以好想飲杯特色既熱飲, 不過就無半島咁多揀, 而且都係一般普通既 Black Tea, Green Tea, Blue Tea, 唯有揀個 Blue Tea, 即係烏龍茶.落完 order, 唔使 10 分鐘就到, 跟住服務員就好純熟咁問, 幫我地放好 D 個 Tea set 來影幾張合照, 非常細心有禮 ! 個 set 以一個類似雀籠既架分開三層放左咸點同甜點, 而鬆餅就另外一隻碟
落完 order, 唔使 10 分鐘就到, 跟住服務員就好純熟咁問, 幫我地放好 D 個 Tea set 來影幾張合照, 非常細心有禮 ! 個 set 以一個類似雀籠既架分開三層放左咸點同甜點, 而鬆餅就另外一隻碟上
自己習慣首先食左鬆餅先, 好鬆軟好香口, 但比起半島既就略為細左少少啦, 跟住就到咸點, 4款之中, 個人最喜歡係醃鮑魚野菌撻, 可能自己比較喜歡濃味食物, 之後有 5款甜點, 個人其實對甜點一般, 但其中兩款- 蜜柑慕絲杯, 抹茶芝麻撻就覺得唔錯, 先食左抹茶撻, 好濃郁抹茶味, 加左芝麻之後就更加香, 而蜜柑慕絲就好清香
雖然無窗口位, 但都可以由座位度望落下一層 Cafe 100 既落地大窗望到全海景, 加上天氣好好, 視野都好清𥇦 ! 如果想再望得好 D , 可以去洗手間度睇, 哈哈
下次會試下樓下既 Cafe 100 又或者天龍軒