2016-12-19 1139 瀏覽
123突然間挑起條癮好想食雞煲,但又唔想要任食個種,所以行遠少少黎呢間福門。之前同屋企人食飯黎過一次,啲中式菜都唔錯,大大碟又幾好味,今次食埋個雞煲都好正,睇黎可以叫屋企人黎多次,老人家就食小菜,後生仔可以食雞煲。叫左小辣,不過呢間辣味唔勁,下次可以直接食大辣。個雞煲都幾香,上枱就聞到香味,啲汁黏度剛好可以包住雞肉,入口啖啖有汁有肉。雞肉唔係切得好大件,所以睇落有好多,食落幾嫩滑,就算煮,到最尾都唔會太硬,幾好。另外叫多隻燒鴨脾,真心覺得不得了!外皮燒到卜卜脆,肉質多汁夠鮮嫩,重點係唔會太肥膩,又唔會醃到無哂肉味,正呀!最後追加兩隻粉絲蒸蟶子皇,有手掌咁大隻,入口鮮甜爽脆,蒸得剛剛好,為今晚做完美Ending。
5 分鐘 (堂食)