2016-07-11
今次嚟到薈亞搵食!天氣熱辣辣總會想食壽司之類嘅日本菜~但食咗幾個禮拜~今個禮拜就食重口味嘅東南亞菜啦~薈亞有二人餐同四人餐同散叫menu~我哋三個人就叫咗二人餐+串燒。椰子煲雞湯椰子味不會太濃~但清清哋幾好飲~勉強分到3碗~薈亞三小拼(芋絲網皮春卷、泰式酸辣鳳爪、越式牛油雞翼)春卷偏油~但芋絲香脆~只得2條唔夠喉呢!雞翼看似有4隻~但其實開咗邊所以只有2隻~好香口~不會太油亦不會太乾!鳳爪有點辣~不過真係好醒胃~冇骨嘅關係方便進食!串燒 ($78/半打)可以喺豬、牛、雞、羊度揀~我哋㨂咗豬、牛、雞各2串~雞肉嫩滑~但欠缺雞味~牛肉有少許過火~已經變韌~豬最好味~火喉剛剛好~醃料都入味!重點係個沙爹醬勁好味!濃得來唔會太鹹~而且好香同個串燒好啱味!馬拉盞炒高麗菜相信大家睇圖都睇唔出佢係馬拉盞…而實際上我都唔覺得佢係馬拉盞!加上佢超級油~我平時成日掃成碟菜都唔想伸手去夾!亞來咖哩三文魚頭好醜嘅一碟餸~一開始我哋仲懷疑係咪真係三文魚…不過佢都算有內在美~三文魚冇炸過火~而且咖哩汁濃郁~淋在白飯上食真係頂呱呱!龍眼冰好難飲!真係好難飲!平時去泰國餐廳都會叫龍眼冰但呢個程度嘅真係未飲過!龍眼好似
薈亞有二人餐同四人餐同散叫menu~
我哋三個人就叫咗二人餐+串燒。 椰子煲雞湯
椰子味不會太濃~但清清哋幾好飲~
勉強分到3碗~ 薈亞三小拼(芋絲網皮春卷、泰式酸辣鳳爪、越式牛油雞翼)
春卷偏油~但芋絲香脆~只得2條唔夠喉呢!
鳳爪有點辣~不過真係好醒胃~冇骨嘅關係方便進食! 串燒 ($78/半打)
可以喺豬、牛、雞、羊度揀~我哋㨂咗豬、牛、雞各2串~
雞肉嫩滑~但欠缺雞味~
牛肉有少許過火~已經變韌~
豬最好味~火喉剛剛好~醃料都入味!
重點係個沙爹醬勁好味!濃得來唔會太鹹~而且好香同個串燒好啱味! 馬拉盞炒高麗菜
加上佢超級油~我平時成日掃成碟菜都唔想伸手去夾! 亞來咖哩三文魚頭
好醜嘅一碟餸~一開始我哋仲懷疑係咪真係三文魚…
不過佢都算有內在美~三文魚冇炸過火~
而且咖哩汁濃郁~淋在白飯上食真係頂呱呱! 龍眼冰
龍眼好似浸咗好耐霉哂咁~而且杯嘢唔知點解有燶味…炭燒龍眼嗎?
完全唔得嘅飲料! 椰汁三色冰 ($15)
餐飲只有2杯~而星期日椰汁冰又特價~所以叫了一杯~
慶幸有呢杯好飲嘅~唔使飲難飲龍眼冰~
呢杯椰汁味濃~但唔會太甜~
不過嗰三色嘅啫喱同豆完全吸唔到出來… 之前食過有啲餸好味啲㗎~如果下次再食我會剔除上面唔好嘅~!
另外citibank卡有88折啊!