Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2024-08-25 1606 瀏覽
今次同朋友去左試一間高質cafe,點左佢哋嘅$498精選二人套餐,真係有啲驚喜,值得一讚。首先係「天婦羅尤魚鬚」,呢個真係開胃嘅好選擇,尤魚鬚嘅新鮮度十足,炸得外脆內嫩,唔會因為油炸而變得油膩,每條尤魚鬚都炸到金黃酥脆。🦑跟住係主菜之一嘅「波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯」。呢道菜嘅賣相已經好吸引,大大隻龍蝦開咗邊放喺上面,龍蝦肉質鮮甜彈牙,非常鮮嫩,唔會煮過火,而底下嘅意大利飯亦都非常入味,龍蝦汁滲入每一粒米中,口感濃郁但又唔會過重,每一啖都充滿海洋嘅味道,令人一試難忘。🦞主菜嘅第二道係「M8澳洲肉眼牛扒」,我哋揀咗五成熟,呢個熟度真係啱啱好。牛扒外面煎得好香,內裡仲保留住牛肉嘅嫩滑同多汁,M8級別嘅牛肉質素一流,入口即溶,非常嫩口,肉味濃郁又帶有少少牛油香。牛扒嘅熟成度掌握得好好,仲有少少血水滲出嚟,正好帶出牛肉嘅鮮甜味。🥩最後,甜品分別係雪糕同埋芝士蛋糕。芝士蛋糕入口好軟,好濃厚嘅芝士味,另外雪糕係Movenpick。