2024-03-20 1657 瀏覽
呢晚由於工作關係要過港島,一早約定朋友,book 定枱,食餐好嘅~記得第一次嚟《ODDS》係喺佢啱啱開張嘅時候,當時座無虛席,人聲四起,有啲嘈吵🥲不過,覺得餐廳設計頗用心,一間餐廳集合晒酒吧、壽司吧、鐵板燒、串燒及cafe 嘅元素餐廳門口嘅橢圓型吧枱,啱晒朋友嚟把酒暢談,又可以order 輕食再往內進,穿過另一扇門,感覺置身另一間餐廳第一次同朋友嚟係食Omakase,坐係壽司吧枱,可以觀賞到師傅即席製作料理呢晚再訪,order A La Carte 🔸松葉蟹腳壽司🦀🦵🏻🦵🏻一客壽司有兩條松葉蟹腳快樂感double-up🔸鵝肝釀名古屋雞翼🐔👐🏻炭香味恰到好處雞皮香脆,雞肉嫰滑咬開雞鎚,就有香滑嘅鵝肝👍🏻🔸免治雞肉串燒🐔🥚肉同軟骨比例啱啱好配埋月見汁~Perfect match~🔸鹿兒島茶美黑豚五花腩🖤🌸🐷瘦肉部份唔會靭 or 嚡口不過,可以再燒得香口少少🔸白鱔串燒🍢✨魚皮香脆魚肉表面金黃,入口肉質微微爽彈又juicy🔸京都腐皮鯛魚白湯🐟🤍🫕奶白色嘅魚湯熱辣辣得嚟魚味濃郁,腐皮亦非常嫰滑魚魚控嘅我好like,但唔好魚嘅朋友就麻麻哋 😅🔸日本佐賀和牛薄燒🐮嫰滑嘅和牛包裹住蔥同蒜粒店員簡介食法

再往內進,穿過另一扇門,感覺置身另一間餐廳

呢晚再訪,order A La Carte

🔸松葉蟹腳壽司🦀🦵🏻🦵🏻
一客壽司有兩條松葉蟹腳
快樂感double-up
松葉蟹腳壽司

🔸鵝肝釀名古屋雞翼🐔👐🏻
炭香味恰到好處
雞皮香脆,雞肉嫰滑
咬開雞鎚,就有香滑嘅鵝肝👍🏻
鵝肝釀名古屋雞翼

🔸免治雞肉串燒🐔🥚
肉同軟骨比例啱啱好
配埋月見汁~Perfect match~
免治雞肉串燒

🔸鹿兒島茶美黑豚五花腩🖤🌸🐷
瘦肉部份唔會靭 or 嚡口
不過,可以再燒得香口少少
鹿兒島茶美黑豚五花腩

🔸白鱔串燒🍢✨
魚皮香脆
魚肉表面金黃,入口肉質微微爽彈又juicy
白鱔串燒
白鱔串燒

🔸京都腐皮鯛魚白湯🐟🤍🫕
奶白色嘅魚湯熱辣辣得嚟魚味濃郁,腐皮亦非常嫰滑
魚魚控嘅我好like,但唔好魚嘅朋友就麻麻哋 😅
京都腐皮鯛魚白湯

🔸日本佐賀和牛薄燒🐮
嫰滑嘅和牛包裹住蔥同蒜粒
店員簡介食法次序
先就咁食 > 沾岩鹽食 > 沾燒汁食
個人最鍾意第一種食法,最原汁原味
日本佐賀和牛薄燒

甘鯛松笠揚

🔸櫻花蝦三文魚籽石鍋飯🌸🦐🧡🪨🍚
石鍋飯嘅味道香得嚟又唔會太濃烈
啖啖都食到脆脆嘅櫻花蝦乾同甜甜嘅三文魚籽
仲有少少香脆嘅飯焦添~
(呢個石鍋飯原本係5-6人份量
店員話我同朋友二人行
可以Special order 半煲
咁就可以叫多啲其他items
好窩心🫶🏻)

呢晚嘅order全部都好滿意😌
特別喜歡”甘鯛松笠揚” 同 “櫻花蝦三文魚籽石鍋飯”
同埋要讚一讚店員:快速咁洞悉到我哋想order 食物,用心簡介食物,有效收走清空嘅碗碟,又不時主動加熱茶;服務💯分
另外,席間見到隔籬枱 order 嘅 tasting menu 都好吸引
食店已被列入會再訪類別
下次嚟要坐鐵板燒吧枱,試試Teppanyaki Set
期待~~~
2024-03-12