2023-02-22 96 瀏覽
Maison Meiji位於茂蘿街7號,係二級歷史建築嘅重建項目🧱 係一間日式和洋風西餐廳,裝修環境都好精緻高檔。我哋每人叫咗個$680 dinner set,每個set有2個starter、1個main、1個主食同埋甜品,我哋兩個人,可以叫好多唔同款😋▪️𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨"𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶" 𝘊𝘰𝘳𝘯𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 𝘸/𝘊𝘰𝘶𝘴𝘤𝘰𝘶𝘴 𝘛𝘢𝘣𝘰𝘶𝘭𝘦肉質十分嫩滑,用上鹽漬和牛味道好出,牛舌帶油香,獨有嘅牛舌味令人回味𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳 𝘌𝘭𝘦𝘨𝘢𝘯𝘤𝘦估唔到帆立貝他他口感會咁綿密,好新鮮🥰同蛋黃醬都好夾𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸/𝘉𝘦𝘶𝘳𝘳𝘦 𝘉𝘭𝘢𝘯𝘤 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦鮑魚十分之考功夫,呢個味道好之餘口感仲唔會靭,底下嘅日本大根好清甜,兩者一齊食口感好豐富!𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘸/𝘙𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘭𝘭 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘊𝘰𝘶𝘭𝘪𝘦焦香味嘅八爪魚真喺好正,而且仲啖啖彈牙嘅肉😌!而且越咬越香,配上紅椒醬令到個層次又唔同左,推薦▪️ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 "𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪" 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦酥皮仲保留到脆感,牛柳五成熟剛好。汁醬有日式風

▪️𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨

估唔到帆立貝他他口感會咁綿密,好新鮮🥰同蛋黃醬都好夾

▪️ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨
𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯 "𝘔𝘦𝘪𝘫𝘪" 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦
酥皮仲保留到脆感,牛柳五成熟剛好。汁醬有日式風味,配菜都好特別好好食

𝘗𝘢𝘯 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘞/𝘉𝘢𝘨𝘯𝘢 𝘊𝘢𝘶𝘥𝘢 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
厚身豬肉最難煮到剛剛好,餐廳嘅處理保留到肉汁之餘,肉又唔會鞋,呢塊豚肉完全做到最好嘅質感!

▪️ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 & 𝙍𝙞𝙘𝙚
日式咖哩蛋包飯、明太子意粉
完全做到和洋西餐嘅感覺,咖哩喺香濃感較重。明太子意粉煮到好creamy,呢個好唔錯

▪️ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
抹茶蝴蝶酥、蕨餅
蝴蝶酥中間夾住抹茶cream,好香濃!
日式蕨餅配上糖漿,煙煙韌韌🫶🏻

成間餐廳每道菜都好高水準,而且環境格調都好高級,十分推介❣️