2023-06-02
家上海 Modern Shanghai 📍元朗元龍街9號形點 I L1樓1058號舖佛誕假期我陪屋企人去YOHO逛下,行到中午時分就去咗排隊食呢間食過一次嘅上海菜。等咗大約半個鐘左右,終於安排咗我哋坐喺窗邊嘅位置,當日好大太陽,藍天白雲,景觀都唔錯,好愜意。上一次食係下午茶時段,今次撞正紅日無套餐優惠,我哋喺主餐牌揀咗啲嘢食。因為係連鎖店,所食物質素一定有保證,但呢度嘅茶葉唔太得,鐵觀音味淡,無茶香。 💰$80蘇式燻魚 🐟同我食過嘅上海燻魚唔同,無論魚肉嘅質感定味道都好唔同。呢種蘇式燻魚外面裹咗一層酸酸甜甜嘅醬汁,非常醒胃。魚肉無骨而且炸得酥脆,可以好放心咁大啖食。魚肉滑嫩無腥味,同外層嘅口感形成強烈對比。因為味道好易入口,相信小朋友或唔鍾意食魚嘅人都會較易接受。 💰$54金牌小籠包 🥟小籠包唔算爆多汁,但肉汁香濃,皮亦唔會過粉過厚,味道不過不失,無留下特別嘅印象。 💰$68大排湯麵 🍜呢款大排湯麵我之前已經食過一次,算係比較抵食嘅麵食之一。大排同上次食一樣咁厚身脆口,外皮炸得金金黃黃,睇到都食指大動。湯麵嘅麵質細滑,湯底滿滿菜香味,清清哋同較油嘅大排一齊食啱啱好! 💰$88肉絲兩面黃
📍元朗元龍街9號形點 I L1樓1058號舖
💰$68
大排湯麵 🍜
💰$88
肉絲兩面黃 🍝
老爸指名要叫呢碟肉絲兩面黃,佢話等位時見到炒得好靚喎。賣相同一般嘅肉絲炒麵無咩分別,同我心目中嘅兩面黃有少少出入。不過,佢嘅味道的確唔錯,整體唔會過鹹,肉絲芽菜等配料亦好足,夠送晒啲麵有突。我自己幾鍾意食肉絲麵嘅麵,因為可以一次過滿足到我呢啲貪心嘅人,鍾意食濕嘅麵又得,鍾意食乾嘅麵亦得,得咗!
💰$198
蟹粉炒蝦仁 🦀🦐
再嚟嘅呢個係老爸擅自叫嘅蟹粉炒蝦仁,以午市小菜嚟講單價比較貴,但相對質素都較高。剝晒殼嘅蝦仁每粒都沾上濃香嘅蟹粉,除咗食到蝦仁嘅鮮味同爽口,亦食到蟹粉嘅甘香。不過我略厭佢嘅蟹油太多,如果乾身啲就會更加分。