2023-11-12 287 瀏覽
今日約左閨密有慶祝活動 我地決定要滿足一下味蕾 就一早預約左Omakase ☺️ Menu 係一個神石ISHI $1680 9 道菜的晚餐 整體用餐體驗良好 和師傅有唔少的互動 ☺️ 先付:北海道粒貝 BB size 的大小但非常爽身鮮甜明蝦 肉質咬口相對肥厚 亦甚有一股鮮咸的蝦味 海草以薑蓉搭配 清新口感的涼拌選擇刺身:來自長崎的伊左目 紋里交織分明的白身魚 來自北海道的赤貝 仲有先付食過的粒貝上菜的儀式感再加左柚子香氣 配上Wasabi口感豐富北海道白籽 師傅介紹先知原來的屬於精巢部分但含有豐富的維他命B 配搭柚子醋 入口Creamy綿滑 據悉仲有養顏效果🤣魚肝配上西瓜漬物魚肝含有豐富的維他命A、D 口感滑溜 配上西瓜🍉營造清新的感覺明石八爪魚以蘿蔔和水菜汁配搭 更能帶出八爪魚的鮮味 入口口感煙韌結實炸物:天婦羅秋刀魚配上沖繩海鹽外層薄而酥脆 又唔會搶奪左秋刀魚的鮮味 要上菜炸好即食先係最佳品味時間師傅點評為招牌菜式毛蟹肉燒賣😆 賣相精緻 蟹肉肉質細緻甜美 相對較為柔軟 壽司七貫:目仁奈 魚肉腍嫩北海道帆立貝 厚實香甜 鮮甜味十足九洲金目鯛 魚肉鮮甜嫩滑 又帶有果香味關鯖魚 魚肉口感

先付:

師傅介紹先知原來的屬於精巢部分
但含有豐富的維他命B 配搭柚子醋 入口Creamy綿滑
據悉仲有養顏效果🤣

魚肝配上西瓜漬物

魚肝含有豐富的維他命A、D
口感滑溜 配上西瓜🍉營造清新的感覺

止椀 - 麵豉湯

水物:

紅豆棗子大福
滿滿的紅豆蓉 口感煙韌 鬆軟綿綿 為晚餐畫上完美句號

整個晚餐大約2 個多小時 過程又可以和師傅有著互動 非常滿足😌
2023-11-07