2021-09-02
有一款賣飯盒嘅自助售賣機喺公司附近新開,決定今日去試吓。首先前一日上網落單,我餐單好似小學餐單咁,每日有五款不同選擇。ORDER了照燒日本七彩豆腐扒配雜菌野菜,比完錢跟住就會收到一個QR CODE。去到販賣機,有一個姐姐熱情好客咁教人落單買飯。見到我個飯現場已經賣晒,好彩我係上網買,所以RESERVED左比我,估唔到販賣機都有留位呢個咁貼心嘅服務然後嘟一嘟個CODE,個飯就會出黎,整個過程都唔使我自己做,店裏面會有個貼心嘅姐姐幫我做晒…個飯到手嘅時候仲係熱辣辣!!買完仲有飲品送,一大個雪櫃任揀,我揀咗檸檬茶。返到公司即刻開餐。包裝非常日式,香味吸引咗一隻柴犬。打開個飯盒其實唔係話好吸引,有啲真係似小學生嘅飯盒。但唔知係唔係反差萌,食落去都幾驚喜。七彩豆腐扒係豆腐餅裏面mix咗啲雜菜,偏鹹但係撈日式醬汁同埋珍珠米白飯,味道啱啱好。有少少酸菜,一粒車厘茄,一舊西蘭花,一個迷你卷蛋,卷蛋偏甜,同豆腐扒相映成趣,未到絕對唔係個樣咁單調,都幾豐富。用自助販賣機買飯都係一個有趣體驗,色香味裏面香味都有,色方面真係要繼續努力喇
返到公司即刻開餐。 包裝非常日式,香味吸引咗一隻柴犬。打開個飯盒其實唔係話好吸引,有啲真係似小學生嘅飯盒。但唔知係唔係反差萌,食落去都幾驚喜。七彩豆腐扒係豆腐餅裏面mix咗啲雜菜,偏鹹但係撈日式醬汁同埋珍珠米白飯,味道啱啱好。