2021-01-17
十二月尾約友人食下午茶敍舊,一天前才book Tiffin, 意料之中 Tiffin 己滿。接線生推薦樓下Grand Café, 說供應的下午茶餐無論價錢及食物同Tiffin一模一樣, 於是立即訂位。位於酒店大堂左邊的咖啡廳環境不錯,只是沒有音樂同景觀比較侷促。下午茶餐由3:30開始, 和友人準時到達,入座時見有幾張枱己放上tea set, 人客亦似已坐了一會。追問下原來咖啡廰只要有位,下午茶餐的客人是可以在3:30前入座的。各位不妨留意這點。Afternoon Tea Set(下午茶餐)的餐牌是印雙面的。飲品自己有一版,選擇茶☕️的話可以揀一款茶再加一些香料。如果不是疫情期間,酒店是會用一個精緻木盒裝上各款茶葉及香料給客人聞下先𢵧。下午茶餐開始啦在很短時間內就見兩位穿制服的女服務員迅速運來兩套三層架,接着放上芝士火雞片牛角包,然後再放下兩份蝦沙律,不發一言。突然有點「茶記」feel, 感覺唔到優雅及禮貌。三層架放咗喺枱上大約10分鐘,但仍未見到我哋叫嘅茶上枱。最後只好向侍應提點,佢侃然大悟冷盤:蝦🦐沙律配香草-味道清新牛角包🥐雖然係凍食,但唔會想到佢外皮軟晒,不鬆脆,「暴殄」了火雞片同
下午茶餐開始啦
冷盤:
蝦🦐沙律配香草-味道清新
牛角包🥐雖然係凍食,但唔會想到佢外皮軟晒,不鬆脆,「暴殄」了火雞片同Gouda cheese。
底層:英式鬆餅🥞
有兩款,節日鬆餅及原味鬆餅。略嫌唔夠奶味。三款醬包括檸檬忌廉,高脂忌廉及士多啤梨果醬,款款都好好味。
中層:鹹點
有鵝肝香料酒凍配法式麵包、煙三文魚青瓜三文治、野菌酥皮餡餅及鴨肉酥餅。
三文治同蝦炭包的麵包都非常乾涸。對這層鹹點有啲失望。
上層:甜點
廚師做咗幾款精緻聖誕蛋糕, 為整個下午茶餐增添不少節日氣氛
四款甜點有:1.綠色的開心果車輪泡芙、2.黑森林蛋糕、3.藍莓及紫羅蘭蛋捲 及 4.栗子撻。
車輪泡芙用開心果醬做出幼滑忌廉,配上內軟外脆的泡芙,全個tea set最好味就係佢
開心果車輪泡芙Pistachio Paris-Brest的由來:這個法國經典甜點是一位糕點廚師為了慶祝由Paris 到Brest的循環單車比賽而造的,所以將泡芙外形做到像單車🚴♀️車輪一樣。
任食甜品區
除咗三層架外,酒店設有一個任食自助甜點區。有即叫即做的窩夫同法式薄餅。亦有水果、自家製的雪糕、雪芭、朱古力truffle 、馬卡龍等
自助區的食品為這套下午茶餐加分不少!食咗幾轉自覺值回票價。
下午茶set平日每位$298加10%服務費。某些信用卡有九折。