2023-01-29
嚟介紹特色麵食啦🥢今次想介紹嘅係一間專食麵嘅餐廳🍜。上網得知餐廳喺中環街市開設左一間快閃店同大家「見」面✨。而餐廳名都好特別㗎,佢係取自粵語諧音「見面」命名嘅😬。至於呢一間快閃店將會嚴選8至10款來自業界精英品牌,以及自家推出嘅經典亞洲風味麵食🫶🏻。款式可以話係夠晒有驚喜🫰🏻,想知我食咗啲咩嘅,就一定要睇落去啦😚。食物方面☝🏻#台灣有機牛肉麵 ($88)首先想介紹嘅就係呢碗台灣牛肉麵啦😋。呢碗牛肉麵係同總裁牛肉麵Crossover嘅🔥。牛肉麵本身跟咗個醃白蘿蔔粒,食落都幾爽脆🫶🏻。至於牛肉麵方面,我覺得同樣夠晒有誠意🥰,佢嘅湯底用咗牛骨、蔬菜、花椒粒等嘅食材熬煮而成😋。牛腱心嘅肉質鮮嫩,仲含有豐富膠質🤩。手工麵食落亦都好彈牙,同個湯底有相輔相成嘅作用🤪。另外,喺餐廳叫任何麵食都會贈送一杯茗茶㗎🍵,所以喺呢度食嘢嘅性價比都幾高!#韓式人蔘走地雞湯叉燒麵($88)至於呢碗叉燒麵係同Dam:a Noodle Bar crossover 嘅🥳,叉燒麵本身跟咗少量泡菜作為前菜😎。至於個湯底係依照傳統韓式人蔘雞湯嘅煮法,人蔘亦都升華咗含有豐富骨膠原嘅雞湯😬。另外佢個叉燒都幾特別㗎🤣,係用咗走地雞去
食物方面☝🏻
#台灣有機牛肉麵 ($88)
#韓式人蔘走地雞湯叉燒麵($88)
至於呢碗叉燒麵係同Dam:a Noodle Bar crossover 嘅🥳,叉燒麵本身跟咗少量泡菜作為前菜😎。至於個湯底係依照傳統韓式人蔘雞湯嘅煮法,人蔘亦都升華咗含有豐富骨膠原嘅雞湯😬。另外佢個叉燒都幾特別㗎🤣,係用咗走地雞去整成叉燒嘅模樣。再配埋大蔥同糖心蛋,係呢個天氣食,真係夠晒暖笠笠😚。
#泰式辣有機牛炒河($88)
之後要介紹嘅係同Sip Song合作嘅牛炒河🥳。見到餐廳係用有機牛去整嘅炒河,食起上嚟都會特別放心😌。用高溫同醬油拌炒嘅河粉夠晒有鑊氣,食落仲有啲微甜味👍。再加埋軟嫩嘅有機封門牛柳、西蘭花同埋野菌。我自己覺得呢碟炒河真係越食越開胃🔥。
#本地蜂蜜和走地雞蛋撻($9)
至於甜品方面,我就試咗呢個Kin Classic嘅蛋撻😍。呢個蛋撻係選用左香港本地走地雞農場出產嘅新鮮雞蛋,另外蛋漿亦都加入咗本地蜂蜜製造而成🫰🏻。餐廳仲保證係100%原產自香港㗎!咁啱我食嘅蛋撻係新鮮出爐,完全品嚐到蛋撻本身嘅香味🤩,當中嘅蜂蜜仲有昇華蛋漿嘅作用👍。可以話係值得一試!
👉🏻另外餐廳嘅堂食同外賣餐盒都係農業副產品,採用左APM製法以小麥加工而成,當中仲100%可生物降解,減少對環境嘅污染♻️。如果你係外賣用餐嘅話,仲可以將餐盒退還回收。除咗為環保作出貢獻,仲可以攞到小獎勵㗎。
評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑