2023-02-23
屯馬線開通,去石門確實超方便,今晚就慕名到石門一間火鍋雞煲店(豐鍋雞煲)見佢係openrice嘅好評點激超多,呢排天氣又轉涼,食下雞煲暖暖胃先。先點兩杯解渴消滯凍飲🍹黎到緊係要試試(豐鍋招牌麻辣雞煲🥘),兩個人食order左半隻雞(小辣),一上枱,店員姐姐即刻幫忙將雞件返炒,雞件伴隨一大堆香料(大蔥、原粒乾蔥、紫洋蔥、香芹、大量芫荽),返炒幾下,麻辣香氣即時到位👍🏻。要讚一讚隻雞,好肥美肉厚,啖啖肉嘅口感,好幸福😋,每件雞都掛滿麻辣醬,入口麻麻辣辣香香,食得好過引;下次再黎可以升級試下中辣😋。咁靚嘅麻辣汁緊係要叫碟牛柏葉黎索汁啦😆。手工四寶丸:鯪魚丸,鬆鬆軟軟,好鮮甜鯪魚味蝦丸,爽彈鮮甜墨丸同黑墨丸,呢兩款我最鍾意,尤其黑墨丸,除左Q彈有墨味外,中間仲有好多墨魚粒粒,口感一流👍🏻。頂級安格斯牛(小)份量好大碟,7分肥夾3分瘦分鋪均勻,入口牛味甘香,肉質鮮美滑嫩。
先點兩杯解渴消滯凍飲🍹
咁靚嘅麻辣汁緊係要叫碟牛柏葉黎索汁啦😆。
手工四寶丸:
鯪魚丸,鬆鬆軟軟,好鮮甜鯪魚味
蝦丸,爽彈鮮甜