2020-08-02 491 瀏覽
我鍾意食日本菜,一般放題、壽司、烤肉、火鍋食過無數次,其實日本全國由南到北都有地道美食,今次就想食得講究啲,去咗銅鑼灣食主打佐賀縣料理嘅《佐樂》。餐廳供應單點以及Set Lunch,一於試吓最近新推出嘅Healthy Choice【三瀨雞低糖豆乳鍋御膳】。先嚟【有機菜沙律】,沙律菜全部都好新鮮,個沙律汁幾特別,酸中帶甜,好開胃~【枝豆豆腐】有粟米粒同枝豆粒,搽上wasabi,豆香再加輕微辛辣,味道又幾夾。到主菜啦,一盤有晒茶碗蒸、小鉢、麵食,傳統得嚟又精緻,食都食得開心啲。特別要讚茶碗蒸,蛋味好香濃,想食多碗。火鍋滾起,即刻試啖豆乳湯,叫得Healthy Choice係因為用咗低糖豆乳,甜味少咗但豆乳味更突出。再試佐賀名物三瀨雞,雞肉鮮美,肉質有啲嚼勁但嫩滑。日式火鍋當然唔少得新鮮蔬菜同菇菌,有豆乳湯嘅香甜襯托更加美味。火鍋可選配飯、豆乳麵或零糖質蒟蒻麵。我㨂咗蒟蒻麵,口感Q彈好特別。食完成個火鍋又飽又有滿足感,但唔會覺得膩滯,感覺果然好Healthy~
我鍾意食日本菜,一般放題壽司、烤肉、火鍋食過無數次,其實日本全國由南到北都有地道美食,今次就想食得講究啲,去咗銅鑼灣食主打佐賀縣料理嘅《佐樂》。