2020-05-31
又到週六返半晝嘅日子,放工已經差不多兩點,天陰陰想落雨咁,令人提唔起勁,最適合搵間cafe過一個懶洋洋嘅下午。同朋友相約喺荃新天地等,佢一早已經物色到呢間喺馬莎旁邊嘅cafe,平日成日嚟荃灣行街嘅我居然一直冇留意到佢嘅存在。雖然已經兩點但依然有brunch set食,選擇唔算多,但勝在價錢相宜,而且免加一。侍應安排我哋坐喺對住玻璃窗嘅小吧枱,窗外係楊屋道街市嘅景觀,雖然天氣唔係放睛,但有自然光透入嚟,感覺非常舒適。枱面預先放咗薄荷水,涼爽清新。帶子配海鮮墨汁意大利飯份量雖然唔大,但一上枱已經香氣撲鼻。帶子表面煎到微微金黃,肉質厚實而且口感彈牙,感覺非常新鮮。雖然意大利飯望落烏卒卒,外表亦樸實無華,但查實非常有內涵,意大利飯有咬口,配搭嘅醬汁質感細膩,材料亦非常豐富,有墨魚、三文魚、紫菜同木魚絲,仲加入芝士所以有微微嘅拉絲效果,入口口感層次鮮明,滋味非常。紐西蘭香草西冷扒有八安士,尺寸適中,配搭炸蕃薯條同沙律,份量剛剛好,炸蕃薯條夠香脆而且唔油膩,味道香甜,令人食唔停口。西冷扒加入香草慢煮,口感軟腍冇筋,牛味頗濃,配搭砵酒汁亦非常合襯。飲品方面朋友同我都同樣揀咗意式泡沫奶茶,面頭有厚厚嘅
帶子配海鮮墨汁意大利飯份量雖然唔大,但一上枱已經香氣撲鼻。
帶子表面煎到微微金黃,肉質厚實而且口感彈牙,感覺非常新鮮。
Cafe俾人嘅整體感覺好舒服,悠閒、輕鬆、小清新都係佢帶俾我嘅感受,但食物質素絕對唔放鬆,價錢亦唔貴,係週末飯聚嘅好選擇。