2023-05-30
好多年都冇嚟過黃金海岸,趁住今日同老公結婚週年當然要來浪漫一下,荃灣揸車過嚟,10分鐘左右就到真係好快,呢度仲有商場可以泊車,到咗黃金海岸見到有好多唔同種類嘅餐廳選擇,最終我哋揀咗人流最多嘅日本餐(秋香)見到餐牌基本嘅食物都齊晒,我哋唔想諗就揀咗個二人餐,職員非常細心介紹每一款嘅食物,又有禮貌,感覺舒服,而且仲充滿度假風情,彷彿在享受假日嘅感覺前菜有日式嘅牛蒡,漬蘿蔔,同埋調味過嘅蒜頭,三款前菜,都非常開胃二人餐有麵豉湯,麵豉湯入面有蔥花,海苔,蜆,味道唔會太鹹,熱辣辣仲可以暖胃二人餐加$25可以有特飲,咁熱嘅天氣梗係揀杯凍冰冰嘅飲料,叫咗杯士多啤梨乳酪梳打,甜甜酸酸飲落真係好開胃,仲士多啤梨同埋薄荷葉作為陪襯,外觀比滿分,士多啤梨和洛神花乳酪攪拌在一起,梳打嘅襯托之下,發揮到淋漓盡致,入口清爽感生蠔非常新鮮,上面放有三文魚子大大粒,仲有啲蔥花,生蠔又夠厚身又Creamy,最重要係size夠大,又吾腥不得不提嘅就係磯燒鮑魚,彈牙爽口,煮到非常入味煮食揀咗滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯,份量非常大嘅鰻魚鋪在口口嘅蛋上面賣相已經相當吸引呢個煲仔飯仲有飯焦口感一流因為係用鐵鍋上能夠保持溫暖食到最後依然都
不得不提嘅就係磯燒鮑魚,彈牙爽口,煮到非常入味
煮食揀咗滑蛋蒲燒鰻魚煲仔飯,份量非常大嘅鰻魚鋪在口口嘅蛋上面賣相已經相當吸引呢個煲仔飯仲有飯焦口感一流因為係用鐵鍋上能夠保持溫暖食到最後依然都仲係熱辣辣鰻魚汁鋪滿左每一粒米飯上面味道甜甜的夠晒開胃
串燒方面有菠蘿,雞中翼,厚切日本黑豚肉,牛肉粒,大啡菇同埋秋葵,燒起全部都唔乾身非常有驚喜,菠蘿超級香甜又多汁,酸酸甜甜又夠清爽,可以中和到煎炸同埋肉嘅油膩,但係我最鍾意食嘅就係串燒黑豚一啲都唔鞋口,脂肪同埋肉比例平均,肉質重非常爽口
天婦羅蝦同埋炸蠔都炸到剛剛好,做到外脆內軟,保留到入面原有嘅鮮味