2021-04-06 350 瀏覽
最近趕公司project,晚晚加班到好夜,難得有連續幾日嘅嘅長假,雖然唔飛得住,都想離開巿區放鬆心情,就去咗東涌坐纜車去昂坪行吓。晚餐都想延續返呢個relax mood,我哋就揀咗新開嘅東涌Sheraton裡面嘅The Upper Deck Bar & Grill。由東涌纜車站行過去都係15分鐘左右,上到露天平台已經聽到音樂聲,原來有幾間酒吧餐廳喺度,頓覺遠離煩囂。餐廳就係平台嘅最裡面,座位寬敞,坐得舒適,播住經典英文歌,水吧對出有張桌球枱,一位外籍爸爸教緊佢囝囝打波,過程輕鬆搞笑。先嚟兩杯cocktail,【The Upper Deck’s Martini】以伏特加酒,注入蜜瓜、羅勒、檸檬馬鞭草同peach bitters製作,酒味同鮮果味平衡;另一杯【Gin cooler】以Gin酒配泰國青檸葉、青瓜、青檸、香茅同蘇打水,充滿東南亞風情。兩杯cocktail都好適合呢個氛圍去飲,cheers~跟住就到starters~【Maryland Crab Cake】吉列蟹肉薯餅,入面好多蟹肉唔係揸流攤;個醬好有特色,用新鮮香草、芒果沙沙同墨西哥辣蛋黃醬調配。【Fresh Raw Oyste

跟住就到starters~
【Maryland Crab Cake】

【Fresh Raw Oysters】
即叫即開生蠔,細隻咗少少,不過勁fresh;調味汁有香醋汁、雞尾酒醬汁及檸檬角,各有風味。

主菜
【Hanger Steak Prime 7oz】呢度亦有熟成牛肉食~跟一款配菜同醬汁。配菜叫咗松露芝士通心粉,上面一層烤焗鬆脆芝士粉,好正~熟成牛肉肉汁豐富鮮嫩,我哋配阿根廷青醬,味道清新,同牛肉好夾。

【Seabass】香煎鱸魚柳,配美式粟米沙律,醬汁係甲殼海鮮醬汁。雖然係用煎但食出嚟好似烤出嚟咁香,魚肉勁嫩滑,鮮味十足。

美食+輕鬆愜意嘅氛圍,美好嘅時光~今日過得好愉快~