2022-07-15
又到慶祝拍拖月份嘅日子, 豬友又想食蠔🦪,龍蝦,牛扒🥩,又要求想食意大利菜,而我自己又好想飲反杯🍷正岩見到COMO ITALIAN RESTAURANT &BAR,符合我地兩個要求,梗係試下啦❤️店員好好比左window seat 我地,好適合談心❤️ 好岩小情侶去另外亦有另一邊bar枱既位置,可以約三五知己飲返幾杯🍻蘇豪東有咪標位,泊車都好方便,不過真係要記得飲酒就唔好揸車🚘臨近黃昏,店員就放了個燭臺,令浪漫既氣氛增加🤩當晚有dinner set,但豬友話叫a la carte ,梗係好啦,又試多啲野。但dinner set都幾好,有daily soup , salad, main course ,house dessert and tea or coffee而且經理同店員成晚都好好,會默默斟水,又會上pasta 既時候問我地要唔要tabasco☺️☺️Fresh Oyster ($88/3)日本生蠔,配搭蕃茄醬同檸檬更增鮮甜,肥美,而且一口就感受到creamy,但亦有海水味,明顯即叫即開♥️☺️BAKED OYSTERS MORNAY (With 🧀 ) 焗芝士焗生蠔 ($108/3)芝
另外亦有另一邊bar枱既位置,可以約三五知己飲返幾杯🍻
臨近黃昏,店員就放了個燭臺,令浪漫既氣氛增加🤩
☺️Fresh Oyster ($88/3)
芝士味濃厚亦可拉絲,配搭生蠔互增加甜味,而且生蠔不是全熟🤩🦪
☺️100% Natural Mango 🥭 juice 芒果汁($28)
芒果味重,飲落唔水,反而啖啖果汁
☺️BARONE CIANI BASSETTI PINOT GRIGIO. ($88)
叫返杯意大利白酒,雖然我唔係好叻飲酒,但隻酒身會較乾(dry),但入口其實又唔係,食海鮮同沙律會帶出酒既甜🥂
☺️STEWED MANLIA CLAMS IN WHITE WINE SAUCE 白酒汁燴鮮蜆 ($168)
蜆好肥美,隻隻脹卜卜,而且個湯好入口鮮甜,個伴碟包應該係Ciabatta,麵糰濕度高,個質感似蛋糕,浸落個湯都索曬啲汁, 就算唔攞嚟點湯,就咁食因為個濕度好高質蛋糕,所以入口都係好軟熟♥️
平時食開啲餐包都係比較硬,所以今次囗感較特別。
😊LOBSTER CATALAN SALAD 加泰羅尼亞龍蝦沙律 ($198)🥗
平時食龍蝦沙律通常都會無殼, 不過我反而鍾意呢度畀埋個殼你, 因會知道隻龍蝦新唔新鮮啦。 龍蝦沙律個味酸酸甜甜好開胃, 而且龍蝦粒粒有咬口又爽甜, 車厘茄夠多汁♥️ 食一啖沙律再配一口白酒, 更加帶出白酒嘅葡萄甜🥂
😊LOBSTER LINGUINE IN TOMATO SAUCE 龍蝦🦞燴扁意粉($258)
龍蝦嘅份量畀我隻手再大少少, 所以價錢其實好吸引,而且嗰份量係都於兩個人食👍 話明食西餐廳,所以龍蝦肉係好易起到嘅🤭個蟹鉗嘅龍蝦肉已經係幫你剝咗殼♥️ 成個龍蝦係勁鮮甜,嫩滑又彈牙。 再配芝士香烤, 令肉質嘅鮮味再次提升。 扁意粉唔會炒埋一住, 而且長度分明,唔係散曬👍番茄醬係用返新鮮蕃茄煮,汁味濃厚,每次大啖一啜就成口汁,好岩我呢啲蕃茄控🤭
PROSCIUTTO PIZZA 意大利火腿薄餅 ($148)
食得意大利餐廳梗係唔少得食意大利pizza🍕 每塊pizza都有大大塊火腿, 不過火腿個味道就啱啱好唔會太鹹, 而且火箭菜好新鮮, pizza邊做得好鬆脆,鬆化。 如果約埋三五知己,pizza一定要叫,少不免要碰幾杯🍺
GRILLED USA ANGUS RIB EYE STEAK WITH 烤肉眼扒配忌廉蘑菇汁 (350g) ($388)
肉汁啱啱好鎖住喺塊扒入面,而我哋亦叫五成熟, 肉眼扒淋得來亦都有口感, 塊扒係好足350g, 因為足足有我成隻手臂咁長。 而且筋位為同肥膏位分明,烤起上來個味勁有肉感。完全唔係平價扒🥩最勁係真係做到五成熟,我最愛帶紅🤭
蘑菇汁再配牛扒同薯蓉絕對係味蕾一大享受。唔好睇少瓜類配菜,燒烤過但依舊保持瓜內既汁,一口咬入口啲汁爆出來的鮮甜,為今晚食到飽飽的,減少點罪惡感😚
食完之後, 經理也走過來問我哋食得開唔開心呀,飽唔飽,味道好無味。 當然全部都係爆燈滿分啦💕 經理亦都介紹我哋試他既甜品,全部都係自家製。所以我哋都食咗意大利嘅經典甜品tiramisu♥️
😊HOMEMADE TIRAMISU 自家製提拉米蘇 ($48)
雖然好飽,但係tiramisu做到入口即溶為這浪漫的一晚更加有氣氛
最後,我地再叫了檸檬茶同咖啡都唔錯♥️
下次也會帶仔仔來試😚