2017-05-10
今晚同朋友一齊來到我最期待的鉄人旨花食晚飯,真的好開心啊!一入到門口已經可以感受到這間餐廳個份寧靜同舒適的感覺!餐廳分開了兩部分,一邊是壽司吧檯,一邊是鐵板燒檯。由於我們食鐵板燒,所以服務員安排我們坐去了鐵板燒檯那邊。餐廳以木、麻等自然顏色為主,配上裝飾的粉色櫻花,環境氣氛感到舒服。而且地方寬敞,座位之間不會太擠迫,可以好好放鬆心情咁享受食物的味道。一入坐服務員除了給我們餐牌外,還立即奉上熱茶、醬料,同幫忙放好餐具,真係服務周到仲好細心添!今晚我們選了食二人前的伊勢海老鐵板燒套餐,而且仲係廚師係我們面前精心料理,真係好正!好快先上沙律同手作前菜。沙律好新鮮,蔬菜清甜爽脆,加上滑溜的麻醬汁好醒胃!而手作前菜同平時見的紫菜卷不同,紫菜加煎蛋卷住秋葵、紅椒同紅蘿蔔等蔬菜,加上特製醬汁,咬落口感爽脆中帶軟,好fresh,食落好特別。而且顏色配搭吸引,令人睇落更開胃!先燒第一道菜-銀鱈魚,廚師先燒櫻花葉,瞬間就聞到淡淡櫻花香味,而且食落咸香兼脆卜卜仲帶有一股櫻花香,同裝飾環境用的櫻花好配合,好似置身櫻花中。然後燒銀鱈魚至金黃色,魚肉四邊都燒得香脆,但中間部分肉質食落依然好嫩滑同juice,而且保
先燒第一道菜-銀鱈魚,廚師先燒櫻花葉,瞬間就聞到淡淡櫻花香味,而且食落咸香兼脆卜卜仲帶有一股櫻花香,同裝飾環境用的櫻花好配合,好似置身櫻花中。然後燒銀鱈魚至金黃色,魚肉四邊都燒得香脆,但中間部分肉質食落依然好嫩滑同juice,而且保持鮮味。淋上香濃甜美的西京味噌醬同灑上顏色鮮豔,香氣十足,食落令人陶醉的食用玫瑰花,使銀鱈魚的色、香、味推到更高層次,不單三者之間味道好夾,連賣相都好吸引好靚!
登登登登~晚餐主角登場-伊勢海老,超新鮮又大隻,而且煮的時候仲識陏添,這次會以海膽汁煮呢隻龍蝦,真是超期待。廚師先將龍蝦放到鐵板上,一邊燒一邊拆肉,動作純熟而且流暢,好似睇緊表演。然後將龍蝦殼燒到紅色作為伴碟裝飾。再將龍蝦肉切件,加入由海膽汁同牛油煮成的醬汁一齊煮。
食完龍蝦,服務員即刻遞上一杯酸甜滋味的蕃茄凍湯,話食完咁濃味的龍蝦後,要清一清味蕾,再一次感受到呢間餐廳對食客的誠意。
接住就係食A5和牛,廚師用心將和牛燒成五六成熟再配上燒牛扒菇、車厘茄同秋葵,望到已經好想食。
唔好睇碗炒飯好似好平凡,其實用料豐富,一啲都唔馬虎,有煙肉粒、洋蔥粒和紅蘿蔔粒,當然唔少得雞蛋和大量青蔥,為炒飯增添豐富色彩,還有就是炒飯的主角,唔係用普通米,而係來自新潟的越光米,真係有驚喜。真估唔到炒飯都可以整得咁好食,米飯炒至金黃,粒粒分明,食落唔油膩,有嚼口,充滿蛋香,而且越食越香口,既滋味又滿足。
之前用來裝飾的龍蝦殼原來大有用途,就係用來煲呢碗白魚湯!白魚湯味道鮮甜,而且用料十足,除了有大量鮮菇和昆布外,還加入了頭先燒過的龍蝦殼,令味道更豐富,真是一啲都沒浪費。
最後的甜品,簡直為今晚寫下完美的句號。有美到不得的櫻花甜茄啫喱同滿到爆黑糖蕃薯雪糕,可以看出呢間餐廳係甜品方面都係落足心機。
櫻花甜茄啫喱係粉紅色晶瑩剔透的啫喱上放上已剝皮的蕃茄,再加一朵小小的花,賣相相當精緻!蕃茄超甜,甜中帶微酸,凍食超爽,啫喱食落有淡淡的櫻花味,整體甜度適中。
而黑糖蕃薯雪糕,係幼滑的雲呢拿雪糕上放滿幾種不同顏色的蕃薯,再淋上甜蜜蜜的黑糖,令甜品賣相更出色。而味道方面,蕃薯食落香甜軟腍,還混合了提子乾同脆卜卜的粟米片,令口感非常有豐富,再加上沾滿黑糖的雪糕,真是別有一番風味。
今晚這餐果然沒令我失望,由餐廳內部環境,服務員的貼心的服務態度,廚師的用心烹調,最重要係食物的質素同味道都非常好,令人一食難忘!