2022-08-25
夏季天氣炎熱, 最理想訂位享受個豐富日式 Omakase 晚餐. 滝壽司 位於 Cubus 15樓, 係好選擇, 附近是利園, shopping & parking 近距離. 店長替我們準備好 精選, 每位 $1,800-, 時令食材共 17 款. 分別系前菜, 刺身, 壽司, 湯, 同甜品. 好豐富.開心坐吧檯位, 可以同師傅直接溝通, 又欣賞廚藝. 服務員先送上綠茶, 熱毛巾. 餐具及擺位都好用心. 我最愛那用銅鑄成的浪花形筷子座.師傅正在準備食材, 服務員又送來 漬物, 共三款 ~ 日本大頭菜, 漬蘿蔔, 子薑, 可口開胃.不一會兒, 八寸前菜也送上. 擺盤漂亮, 師傅提醒先食微酸水雲海發菜, 接著榮螺肉, 北海道白粟米配里竽, 赤海蝦, 黑豆. 味道由淡至濃.沖繩島的海中寶, 亦稱水中的雲, 入口柔軟貼滑, 口感絕佳, 調上了醋汁好清爽. 接著品嚐 榮螺肉, 鮮甜爽口; 北海道白粟米配里竽, 口感清新; 赤海蝦 經炙燒好香口; 最後食用金箔點綴的黑豆, 甜味好窩心. 師傅開始做刺身第一道 主角, 鱸魚刺身, 及
滝壽司 位於 Cubus 15樓, 係好選擇, 附近是利園, shopping & parking 近距離. 店長替我們準備好 [薰 Kaori] 精選, 每位 $1,800-, 時令食材共 17 款. 分別系前菜, 刺身, 壽司, 湯, 同甜品. 好豐富.
開心坐吧檯位, 可以同師傅直接溝通, 又欣賞廚藝. 服務員先送上綠茶, 熱毛巾. 餐具及擺位都好用心. 我最愛那用銅鑄成的浪花形筷子座. 師傅正在準備食材, 服務員又送來 漬物, 共三款 ~ 日本大頭菜, 漬蘿蔔, 子薑, 可口開胃. 不一會兒, 八寸前菜也送上.
擺盤漂亮, 師傅提醒先食微酸水雲海發菜, 接著榮螺肉, 北海道白粟米配里竽, 赤海蝦, 黑豆. 味道由淡至濃. 沖繩島的海中寶, 亦稱水中的雲, 入口柔軟貼滑, 口感絕佳, 調上了醋汁好清爽.
接著品嚐 榮螺肉, 鮮甜爽口; 北海道白粟米配里竽, 口感清新; 赤海蝦 經炙燒好香口; 最後食用金箔點綴的黑豆, 甜味好窩心. 師傅開始做 刺身
第一道 主角, 鱸魚刺身, 及壽司.
鱸魚刺身 紋理好看肉質甜美, 鱸魚壽司 上面加了炒過的烏子, 令魚鮮味更出眾. 石門貝 入口清爽, 原汁原味地吃, 吃到貝的鮮味. 加上 Wasabi , 起了提味作用. 帆立貝加北海道海膽 新鮮帆立貝, 顏色有光澤, 內夾入紫海膽, 口感好豐富. 超級好食. 竹籤魚
經過羌醋汁浸泡過, 全無腥味, 魚油豐富, 肉質Q彈, 再經火炙, 魚肉緊致香濃, 吃得出色. 深海池魚
配無花果酸汁, 魚肉厚, 肉質鮮嫩肥美, 脂厚油香, 魚油甘香細膩, 無花果酸汁, 清新口味, 中和油膩感. 北海道鹽水海膽 橙黃色, 味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶. 好食到令人回味無窮. 渡蟹, 好精緻的蟹餅, 配上紫蘇花. 增添色彩和美感. 蟹肉味香濃, 啖啖有蟹香, 蟹膏好滑. 間八章紅魚, 剌身及 壽司 間八糸日本高級魚, 魚脂鮮甜, 魚肉肥美, 油脂濃而不膩, 鮮味出色. 富山灣白蝦仔
又名海中寶石, 蝦仔晶瑩剔透, 肉質彈牙, 鮮甜無比, 加點柚子蓉, 味道好獨特. 太刀魚, 肉質肥美, 經橡木火炙煙薰. 大家同時可以享受師傅製造煙薰過程. 魚皮富油香, 加上魚子醬, 口感味道更特別. 拖羅 配紫菜紫蘇葉, 紫菜非常脆口, 拖羅油脂適中, 入口即溶, 加上梅醬, 口感豐富多重滋味. 花竹蝦 壽司 即日本對蝦, 好大隻, 已去殼, 蝦肉肥碩, 極富彈性, 口感鮮美, 好吃有驚喜. 鰆魚 壽司, 系深海魚. 味道清淡, 有魚味同甘味, 肉質柔嫩, 配蒜片乾蔥, 長炭燒一燒更突出魚脂香氣. 食完餐, 飲碗熱熱海鮮湯, 有助暖胃. 內有魚肉, 海蜆及海帶. 餐後 甜品配上煙薰茶, 賣相討好. 日本佐賀縣蜜柑 及 杏仁慕絲蛋糕,
佐賀蜜柑 糸溫室出品, 無籽甜度高, 肉質纖細.
杏仁慕絲蛋糕 富香濃杏仁味, 好滑溜, 又可口. 煙薰茶 富傳統風味, 聞起來有典雅的煙薰味. 茶性溫熱養胃. 好滿意.
廚師廚藝有水準, 食材新鮮有質素, 價錢非常合理, 餐廳環境舒適, 服務好, 我們會再來.